Majke Srebrenice traže da se Leposavić izvini

Svet 30. mar. 202113:19
Podeli:
Vladimir Leposavić Foto: Gov.me

Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i Udruženje žrtava i svedoka genocida zatražili su danas izvinjenje crnogorskog ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

PROČITAJTE JOŠ:

„Niko više ne može da vredja žrtve. Mi to nećemo dozvoliti. Ako nam ne ponudi izvinjenje, mi ćemo u dogledno vreme podneti tužbu protiv njega. Mislim da je to sramno od čoveka koji treba da traži istinu i gaji poštovanje prema majkama. Trebalo je da bude čovek koji će graditi ljubav, a ne mržnju“, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Munira Subašić, predsednica pokreta „Majke enklave Srebrenica i Žepa“.

Ministar Leposavić je na sednici crnogorskog parlamenta 24. marta, odgovarajući na poslaničko pitanje da li je, kao ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid, rekao da ne može da prizna ili ne prizna dogadjaj“ o kojem nema saznanje“, prenosi Tanjug.

„Ja sam spreman da priznam da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kada se to i nedvosmisleno utvrdi“, izjavio je ministar Leposavić.

Leposavić, inače doktor medjunarodnog prava, rekao je da je sud u Hagu gde je sudjeno za genocid u Srebrenici, „izgubio svoj legitimitet“.

Izjava Leposavića naišla je na brojne kritike i osude u regionu.

U genocidu u Srebrenici 11. jula 1995. godine snage Vojske Republike Srpske i paravojnih snaga iz Srbije ubile su više od 8.000 Bošnjaka.

U januaru 2007. godine Medjunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije okarakterisao je delovanje VRS u Srebrenici kao genocid.

U tom gradu i okolnim opštinama ekshumirane su 94 masovne grobnice, a posmrtni ostaci više od 6.900 žrtava pozitivno su identifikovani.

U Memorijalnom centru Potočari do sada su sahranjeni posmrtni ostaci 6.610 pronadjenih i identifikovanih žrtava genocida, dok se i dalje traga za više od njih 1.000.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar