Majke Srebrenice Incku: Zaustavite negiranje genocida

Svet 10. jul. 202018:54
Podeli:

Majke Srebrenice pokrenule su peticiju prema visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Incku kojom traže donošenje Zakona o zabrani negirana genocida i poništenje odlikovanja ratnih zločinaca u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

U oktobru 2016. godine predsedavajući Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović dodelio je povelje presuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i posthumno Nikoli Koljeviću.

Reč je o nezapamćenom presedanu da institucija zakonodavne vlasti jedne države članice Ujedinjenih naroda zvanično dodeljuje odlikovanje osobama koje su pred Međunarodnim tribunalom pravosnažno osuđena za najgrublje povrede međunarodnog humanitarnog prava, uključujući i najteži ratni zločin – genocid.

Kampanja negiranja genocida ovim činom se pretvorila u otvoreno slavljenje nalogodavaca i izvršilaca genocida.

Prema Dejtonskom sporazumu kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH zadužen je da nadzire njegovu civilnu implementaciju te da interveniše u slučaju aktivnosti kojima se krši Dejtonski sporazum.

U zvaničnim reakcijama i izveštajima pred savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija aktuelni visoki predstavnik Valentin Incko je više puta osudio praksu negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Povodom dodele povelja ratnim zločincima u NSRS-u naglasio je da su takve aktivnosti vlasti u RS-u neprihvatljiva praksa u savremenom svetu, te da nisu u skladu s njihovim obavezama prema Opštem okvirnom sporazumu za mir.

Stoga su zatražile od od visokog predstavnika da donese Zakon o zabrani negiranja genocida i glorifikovanja presuđenih ratnih zločinaca te poništi i učini pravno nevažećom Odluku NSRS-a o dodeli povelja presuđenim ratnim zločincima.

Pozivale su građane Bosne i Hercegovine i prijatelje širom sveta da se pridruže i svojim potpisom podrže borbu protiv počinilaca i negatora genocida počinjenog u Srebrenici i bilo gde u svetu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar