Majka Muharema Bazdulja odgovorila Majkama Srebrenice

Svet 14. maj. 202107:17 > 12:17
Podeli:
Foto:Vesna Lalić

Nura Bazdulj Hubijar, bosanskohercegovačka književnica i majka književnika i novinara Muharema Bazdulja, odgovorila je Majkama Srebrenice na pismo koje su uputile njenom sinu. Pismo su mu poslale zbog njegovog druženja sa nobelovcem Peterom Handkeom koji je poznat po svojim stavovima o negiranju genocida.

Odgovor koji je Nura Bazdulj-Hubijar uputila preko Fejsbuka prenosimo u celosti.

“Poštovane i drage Majke Srebrenice,

Pismo koje ste uputile mome sinu Muharemu, već dobrano potrešenu dodatno me je potreslo. Rekle ste sve što je trebalo reći, a to ste učinile na human, ljudski način, istinito i objektivno, način koji i nalikuje nekome ko je pretrpio, trpi i koji će do kraja života trpjeti nezamisliv bol. I sama, nažalost, znam šta su ratne rane.

ODGOVOR MAJKAMA SREBRENICEPoštovane i drage Majke Srebrenice,Pismo koje ste uputile mome sinu Muharemu, već dobrano…

Posted by Nura Bazdulj Hubijar on Wednesday, May 12, 2021

Na surov način ubijeni su moja majka i dvedesetak članova moje familije. Svjesna sam pak da nijedna bol nije usporediva sa gubitkom djeteta.

Cijeli rat sam provela u Travniku radeći i kao ljekar u bolnici i u Sanitetskom bataljonu kao pripadnik V korpusa ABiH do samog kraja rata.
I oprostila. I ne mrzim nikoga. Nisam zaboravila. Ko zaboravi, i nije čovjek.

Pročitajte još:

Svaki 11. juli, crni dan u kome se desio genocide odbolujem sa Vama a jedno gostovanje na FTV u direktnom prenosu obilježavanja toga dana bukvalno sam jedva preživjela.

Neko pametniji od mene je napisao –’Vraćati zlo zlom je isto kao gasiti vatru benzinom”. Zato sam cijeli svoj život investirala u rečenicu: ‘Volite se, ljudi. Vjerujte u dobro i dobrotu’.

Ja potroših život ne znajući je li to i do koga doprlo. Vi ste prvi kojim sam odgovorila, progovorila. Porazno i zastrašujuće je koliko je u ljudima zla i mržnje.

S koliko sladostrašća su po mome sinu pljuvali oni koji su u svakom aspektu života i rada neuporedivi s njim. S njima ne želim komunicirati na bilo koji način.

Neka se sjete ‘Ko nema nijedan vlastiti grijeh neka baci prvi kamen’”, napisala je Bazdulj Hubijar.

Majke Srebrenice pisale Muharemu Bazdulju

Iz Udruženja Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ i Udruženja žrtava i svedoka genocida uputili su pismo književniku i novinaru Muharemu Bazdulju zbog njegovog druženja nobelovcem Peterom Handkeom koji je poznat po svojim stavovima o negiranju genocida i podršci Miloševićevom režimu, prenosi Avaz.ba.

„Žalosno je i duboko razočaravajuće bilo videti da ste pristali učestvovati u poseti austrijskog pisca i negatora genocida Petera Handkea Republici Srpskoj, preciznije u pratećim događajima u vezi sa navedenom posetom. Ne sumnjamo da ste, kao dugogodišnjii novinar, upoznati sa činjenicom da je gospodin Handke, u knjizi „Pravda za Srbiju“ kao i u brojnim javnim istupima, osporavao, relativizirao i minimizirao činjenice o genocidu i ratnim zločinima, koje su verificirali međunarodni sudovi. Vaša odluka da, uprkos tome, učestvujete u događajima vezanim za posetu gospodina Handkea, koju su pri tome organizovale vlasti Republike Srpske, ukazuje da Vi nemate problem sa time da se osporava istina o zločinima i da se vređaju žrtve, što je poražavajuće za Vas i kao čoveka i kao novinara“, navedeno je u pismu koje potpisuju Murat Tahirović i Munira Subašić.

„Vaš pokušaj da Petera Handkea reducirate samo na status ‘svetskog umetnika’ otužan je i degutantan, jer, kao što i sami dobro znate, gospodin Handke se, svojom voljom, tokom proteklih decenija etablirao i kao politički aktivista, zagovornik režima Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, kao i velikosrpske ideologije uopšteno, što je neodvojiv deo njegovog socijalnog bića. Na koncu, dovoljno je da se, ukoliko ste u stanju, iskreno zapitate da li bi vlasti Republike Srpske imale interes da organizuju posetu za gospodina Handkea da je on samo umetnik, kao što Vi tvrdite, a da istovremeno nije i zagriženi politički aktivista, tačnije propagator velikosrpske ideje i negator genocida.

Degutantan je i Vaš stav da, kako ste kazali, svi oni koji Vas kritikuju ‘ne mogu da podnesu uživanje’. Nikome nije problem Vaše uživanje, ma koliko trivijalno bilo, problem je jedino što ste se odlučili da uživate nad masovnim grobnicama, koje su rezultat upravo te politike koju već otvoreno podržava gospodin Handke, a koju i Vi nažalost legitimizujete, doduše na nešto podmukliji način“, naveli su u pismu.

U svom istupu istaknuli ste nagrade koje su osvojili Peter Handke i Emir Kusturica, čime očigledno nastojite skrenuti pažnju sa njihovih političkih stavova. Dopustite da Vas podsetimo da mera nekog čoveka pa i umetnika nisu nagrade koje je dobio, već da li je ispunio svoju ljudsku dužnost, stajući na stranu dobra, istine i pravde. Veliki pisac Danilo Kiš je kazao da će odgovornost pisca biti odmeravana u odnosu na njegov stav prema stvarnosti logora. Već je jasno da gospodin Handke nije prošao ovaj test odgovornosti, te da je u presudnom trenutku stao na stranu zločinaca, a protiv žrtava, izneverivši svoju ljudsku i intelektualnu dužnost. Brojni su intelektualci, među njima i nobelovci – ako Vam je najvažnije pitanje nagrada – koji su, za razliku od Handkea i njemu sličnih, jasno uvideli šta se dešava tokom rata u Bosni i Hercegovini“, stoji u pismu.

„Ljudi poput Elieja Wiesela, Karla Poppera, Bernard-Henri Levyja, Susan Sontag, Pascala Brucknera, Filipa Davida, Mirka Kovača ili Radomira Konstantinovića vrhunski su intelektualci i umetnici svetskog ranga, a koji su, za razliku od Vašeg prijatelja Handkea i nasuprot njemu, ispunili svoju etičku obavezu, stajući u zaštitu progonjenih. Uistinu je žalosno, gospodine Bazdulj, što Vi niste krenuli putem ovih ljudskih i intelektualnih veličina, već ste se priklonili saradnicima političkih moćnika i propagatorima zločina kojima će istorija da sudi, u ime svih onih bespomoćnih žrtava nad čijim grobovima ste, kako kažete, Vi i gospodin Handke uživali. Neka Vam je na čast“, naveli su na kraju pisma.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar