Mađarski parlament odbio Istanbulsku konvenciju

Svet 05. maj. 202021:54
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Tamas Kovacs HUNGARY OUT

Mađarski parlament je u utorak odbio Istanbulsku konvenciju o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama te je pozvao vladu da lobira protiv usvajanja Istanbulske konvencije u EU.

Deklaracija protiv usvajanja Istanbulske konvencije je uz podršku desnih stranaka usvojena sa 115 glasova za, 35 protiv i tri suzdržana.

Opozicija je glasala protiv rezolucije kojom se poziva vladu da odustane od daljih koraka prema ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Tiokom glasanja poslanice iz redova opozicije su držale natpise sa seksističkim i mizoginim izjavama zastupnika vladajuće stranke Fides.

Vlada premijera Orbana potpisala je Istanbulsku konvenciju 2014., ali je nikada nije ratifikovala.

Orban i njegova stranka dugo se bore protiv, kako kažu, „rodnog ludila“ pa su, naprimer zabranili fakultetima da drže predmet iz rodnih studija.

Vlada ima „pravo da brani svoju zemlju, kulturu, zakone, tradicije i nacionalne vrednosti, a stajav manjine o rodu ne bi trebala to da ugrožava“, stoji u rezoluciji.

Ključni delovi Istanbulske konvencije koji štite decu i žene od nasilja ugrađeni su u mađarski pravni sistemv, stoji u deklaraciji, piše mađarska novinska agencija MTI.

Istanbulsku je konvenciju sastavio Savet Evrope sa ciljem stvaranja pravnog okvira za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama.

Komentari

Vaš komentar