Lukašenkova vlada bi mogla da suspenduje sporazum sa EU

Svet 08. sep. 202116:51
Podeli:
Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko Foto: EPA-EFE/MAXIM GUCHEK

Vlada beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka saopštila je danas da bi mogla da suspenduje sporazum sa Evropskom unijom o prihvatanju izbeglica, pošto su obe strane okrivile jedna drugu za gomilu migranata na beloruskoj granici.

Pročitajte još:

Predsednik Lukašenko je podneo parlamentu nacrt zakona kojim se suspenduje sporazum, koji obavezuje Minsk da primi natrag migrante koji su ušli u Evropsku uniju preko Belorusije, ali su prekršili njihove uslove ulaska ili boravka.

„Dokument je pripremljen kao odgovor na neprijateljske akcije koje su EU i njene države članice preduzele prema Belorusiji“, navodi se u saopštenju Lukašenkove pres službe.

Zemlje Unije optužile su beloruskog predsednika da je ohrabrivao stotine migranata da ilegalno pređu u EU preko Poljske i Litvanije u znak odmazde zbog zapadnih sankcija uvedenih Minsku.

Belorusija je za ovo stanje okrivila zemlje EU, koje su ostavile migrante na granici i naterale Poljsku da uvede vanredno stanje u dva regiona, prvi put od pada komunizma.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar o Lukašenkovom potezu da zamrzne sporazum.

Sporazum o izbeglicama, potpisan početkom prošle godine pre izbora, bio je preduslov da Belorusija dobije pojednostavljeni vizni režim za EU.

Misija EU u Minsku isporučila je diplomatski demarš Belorusiji, navodeći kao razlog 50-struko povećanje neregularnih prelazaka granice.

„EU osuđuje instrumentalizaciju migranata u političke svrhe i poziva vlasti u Belorusiji da prekinu ovu praksu“, navodi se u saopštenju Unije i dodaje da neregularne migracije ne mogu da se koriste kao pregovarački akt.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar