Vile, avioni i Rols Rojs: Lukašenkov „rudnik zlata“ VIDEO

Svet 11. mar. 202113:06 > 13:14
Podeli:
Foto:Youtube/Nexta/EPA-EFE/MAXIM GUCHEK

Nakon što je svet obišao snimak saradnika Alekseja Navaljnog o navodnoj "Putinovoj vili", pojavio se novi dokumentarac u kojem beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka optužuju da koristeći novac građana uživa u luksuzu i troši milione na velelepne vile, avione i skupe automobile poput "Rols Rojsa" i "Majbaha".

Početkom sedmice NEKSTA, opozicioni medij stacioniran u Poljskoj, objavio je snimak u kojem novinari, pozivajući se na anonimne izvore u kabinetu predsednika, optužuju Lukašenka da novcem građana finansira svoje hirove i kupuje nekretnine, vozila i letelice.

U snimku se navodi da je Lukašenkova Palata nezavisnosti u Minsku građane koštala 250 miliona evra, i dodaju da Lukašenko ima još 17 rezidencija širom zemlje.

U filmu koji je nazvan „Lukašenkov rudnik zlata“ beloruski bloger Stepan Putilo navodi i da Lukašenko poseduje flotu vozila, četiri aviona i helikopter. Ipak, kako navode, ništa od ovoga se ne nalazi u Lukašenkovoj imovinskoj karti i nije prijavljeno poreskim organima.

Navode i kako Lukašenko voli brendirane stvari. Ističu kako se njegovi satovi menjaju iz godine u godinu i da je svaki skupocen. Optužili su predsednika i da svojim rođacima deli skupocene „Montegrapa“ olovke.

„Njegovi luksuzni automobili koji vrede oko 4 miliona evra, ni avioni Boing 737 i 767, kao ni poslovni džet G550 i helikopter, koji koštaju stotine miliona evra, nisu izlistani u poreskim izveštajima“, navode u snimku.

Pročitajte još:

Palata u zlatu

Optužuju ga i da je za vreme svog predsednikovanja sagradio mnogo objekata, koristeći sumnjive izvore finansiranja.

Najveću pažnju svakako je izazvala njegova Palata nezavisnosti u Minsku, u koju je navodno uloženo oko 250 miliona iz budžeta. Sam Lukašenko tvrdi da nijedna rublja građana Belorusije nije investirana u palatu. Ovo zdanje postalo je simbol tenzija otkako je Lukašenko dobio na poslednjim izborima, što je dovelo do protesta širom zemlje.

Lukašenko i njegov sin Kolja usnimljeni su 23. avgusta prošle godine kako helikopterom stižu u palatu i mašu automatskim oružjem dok pitaju „da li su njihovi protivnici još unutra“.

Prema navodima autora snimka, Palata Nezavisnosti nema nikakvu administrativnu svrhu, a poput i drugih predsedničkih palata, u njoj postoji sauna, bazen, zimska bašta, vinski podrum, oružarnica ali i spavaće sobe za Lukašenka i za Kolju. Navode i da je u vili sve optočeno zlatom  od grba Republike Belorusije do toaleta.

U filmu se ističe i da su „evropski fondovi doprineli finansiranju Lukašenkovog režima i njegovog raskalašnog načina života“.

“ Od 2014. do 2020. EU je uložila oko 3,5 milijardi u Rusiju sa namerom da Minsk udalji od Moskve i da bivšu sovjetsku republiku približi zapadu“, navode u dokumentarcu i dodaju da izbori održani u avgustu prošle godine, koje je EU ocenila kao nameštene, i konstantni napadi na opoziciju prikazuju „koliko su u zabludi“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar