„Igraju se našim nervima“: Lukašenko besan zbog vojnih vežbi

Svet 10. sep 202011:28 > 11:48
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ANDREI STASEVICH / BELTA

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je ta zemlja pojačala bezbednost na svim granicama, sem sa Rusijom, zbog vojnih vežbi stranih sila. Nema o čemu da se razgovara sa liderima aktuelnog beloruskog protesta, rekao je Lukašenko.

Lukašenko je rekao da je to bio pokušaj da se „igraju sa našim nervima“.

Foto: Tanjug/AP Photo/TUT.by

Ako neko napadne Rusiju, Belorusija ulazi u rat

Ako zapadne zemlje izvrše agresiju na Rusiju, Belorusija će ući u rat, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko tokom u intervjuu za ruske medije.

„U slučaju da neko pokuša da napadne Rusiju preko Belorusije ili u blizini beloruskih granica, naša armija od 60-65 hiljada vojnika ućiće u rat. Prema odredbama sporazuma o Kolektivnoj bezbednosti i sporazuma o državnoj uniji, Zapad je u našoj zoni odgovornosti“, izjavio je Lukašenko, prenosi Tas.

„U određenom trenutku odgovorio sam na to veoma ozbiljno – na sve te vežbe blizu granica Belorusije i da budem precizan blizu granica Saveza Rusije i Belorusije“, rekao je Lukašenko u intervjuu za ruski portal Raša tudej.

On je kazao da između Rusije i Belorusije ne postoji prava granica već administrativni prelaz, a da je morao da pojača bezbednost na svim granicama, uključujući i onu sa Ukrajinom.

Nema o čemu da se razgovara sa liderima aktuelnog beloruskog protesta, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u intervjuu za ruske medije, koji je emitovao RT.

„Predsednici ne pregovaraju ni s kim. Stoga danas ne znam s kim ću pregovarati. Ako je to opozicija i najverovatnije ona koja je iznela ta dva programa, nemam o čemu da razgovaram sa njima. Recite mi o čemu se može razgovarati“, upitao je Lukašenko, a preneo je Tas.

Prema rečima predsednika Belorusije, neke od ideja koje su izneli predstavnici opozicije imaju za cilj napuštanje ruskog jezika, privatizaciju preduzeća i postupno uvođenje sistema zdravstvene zaštite i obrazovanja koji se naplaćuju.

Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko Foto: EPA-EFE/NIKOLAI PETROV / BELTA POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Pročitaj i:

Pretpostavio je čak da bi neki od opozicionih političara, koji su već napustili političku arenu, mogli da stoje iza trenutnih protesta.

Lukašenko je rekao da je spreman na održavanje prevremenih predsedničkih izbora, naglasivši da je sve bliže takvoj odluci.

„Niko mi nije rekao za to i ovo vam prvi put kažem. Sklon sam tome“, poručio je Lukašenko ne navodeći tačan datum eventualnih prevremenih izbora.

Srbija zbog Belorusije zamrzla sve vojne vežbe

Vlada Srbije na današnjoj sednici donela je odluku da u narednih šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, kako je objavljeno na sajtu Ministarstva odbrane, izjavio je posle sednice Vlade da se Republika Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar