Lukašenko o sankcijama: Uzvratićemo, nećemo ostati dužni

Svet 11. avg. 202107:11
Podeli:
Aleksandar Lukašenko Foto:EPA-EFE/ALEXANDER ASTAFYEV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naložio je vladi da razradi kompleks dopunskih mera protiv sankcija koje je Zapad nedavno uveo, saopštila je portparol beloruskog predsednika Natalija Ejsmont.

„Belorusija neće ostati dužna. Uzvratićemo koliko je god moguće“, prenosi agencija BelTa reči beloruskog predsednika.

Pročitajte još...

Nove sankcije protiv Belorusije su u ponedeljak uvele Velika Britanija, SAD i Kanada i one se odnose na avio saobraćaj i trgovinu, na beloruski kalijum i naftne derivate.

Ograničenja podrazumevaju i blokadu imovine beloruskih zvaničnika i predsednika Aleksandra Lukašenka, podseća Sputnjik.

Odnosi Belorusije sa zapadnim zemljama naglo su se pogoršali nakon predsedničkih izbora u ovoj zemlji održanim u avgustu 2020. godine, a na kojima je Lukašenko pobedio šesti put.

Nakon izbora u zemlji su počeli masovni protesti praćeni nemirima, a interventna poliija je gušila proteste koristeći specijalne tehnike i sredstva.

Beloruske vlasti su više puta tvrdile da se protesti koordinišu iz inostranstva.

Lukašenko je optužio Zapad za direktno mešanje u situaciju u zemlji i isticao da nemire režiraju Sjedinjene Američke Države.

Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i mnoge druge zemlje postepeno su uvodile sankcije beloruskim zvaničnicima, kao i određenim preduzećima, optužujući Minsk za neregularnosti na izborima i kršenja ljudskih prava.

Evropska unija takođe je prvi put uvela ekonomske sankcije.

Komentari

Vaš komentar