Lukač: Republika Srpska se politički bori za povratak nadležnosti

Svet 20. nov. 202123:47
Podeli:
Dragan Lukač Foto:N1

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je danas da je u RS trenutno u toku borba za povratak nadležnosti, za koje, kako kaže, postoji otpor, ali naglašava da će to biti politička borba.

“Bilo kakva druga, kao na primer ratna opcija i primena sile sa bilo koje strane, ne dolazi u obzir. O takvim opcijama uopšte nećemo razgovarati. Mislim da su svi ljudi u Republici Srpskoj u potpunosti uvereni da Policija pripada Republici Srpskoj i da je to ne samo nadležnost, već mnogo šire kada pričamo o bezbednosti naših građana, njihove imovine, ali i bezbednosti Republike Srpske. Da smo ostali bez MUP-a mislim da bi danas izgubili još mnogo pored toga”, naglasio je ministar Lukač za RTRS.

On je napomenuo je da su Dejtonskim sporazumom entitetima u BiH data veoma široka ovlašćenja koja su u međuvremenu preneta, pod pritiskom visokog predstavnika i međunarodne zajednice.

“Bilo je i nekih nadležnosti koje su prenešene i uz saglasnost entiteta. Mnoge od tih nadležnosti koje su prenešene na nivo BiH do sada nisu dale rezultate. Nisu pokazale da smo napredovali ka putu za priključenje EU. Naprotiv, neke su umanjene ili naprosto umrtvljene i od njih niko nema koristi. Možda da su ostale na nivou entiteta dale bolje rezultate”, rekao je Lukač.

On je naveo da je u više navrata bilo direktnih pretnji srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, kojem, kako je ocenio, prete oni koji nisu saglasni sa njegovom namerom da štiti Srpsku i Srbe.

Uz napomenu da je neprihvatljivo da bilo kom političaru ili njegovoj porodici zbog stava neko može da preti, Lukač je rekao da će Policija Republike Srpske zaštititi bilo kog političara ili građanina kome su upućene takve pretnje.

Lukač je rekao da je Vlada Republike Srpske proteklih godina mnogo radila na opremanju MUP-a, kao i obučavanju svih jedinica Policije Srpske, a naročito Specijalne antiterorističke jedinice.

Bonus video: Šta Dodik očekuje od Beograda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar