London ne da spomenike: Ne možemo obrisati istoriju

Svet 12. jun. 202014:48
Podeli:

Vlasti u Londonu ogradile su spomenik žrtava ratova i statuu ratnog premijera Vinstona Čerčila uoči očekivanih demonstracija rivalskih grupa protiv rasizma i ekstremne desnice.

Spomenici su postali glavna meta osporavanja na demonstracijama podstaknutim smrću Afroamerikanca Džordža Flojda u rukama belog policajca u Mineapolisu, u SAD.

Statua trgovca robova Edvarda Kolstona isčupana je u engleskom gradu Bristolu u nedelju i bačena u reku. Nekoliko drugih statua su išarane širom zemlje.

Policija sada strahuje da će ekstremnodesničarske grupe tražiti konfrontacije pod izgovorom da štite spomenike.

Ovog vikenda očekuju se nove demonstracije te je policija podigla zaštitu oko spomenika Čerčila ispred parlamenta. Vlasti su takodje ogradile obližnji kenotaf, spomenik britanskim vojnicima izginulim u svim ratovima.

Grupa „Crni životi su važni“ (Black Lives Matter) u Londonu saopštila je da otkazuje planirane proteste za subotu smatrajući da neće biti bezbedne zbog prisustva ekstremnodesničarskih aktivista. Drugi protest protiv rasizma zakazan za danas će biti održan.

Protesti podstaknuti smrću Džordža Flojda izazvali su širu raspravu o britanskoj kolonijalnoj prošlosti. Dve statue koje predstavljaju Tomasa Gaja i Roberta Klejtona će biti zaklonjene zbog njihove povezanosti sa trgovinom robova.

Komentari

Vaš komentar