Lokalni izbori i hapsenje Sakašvilija dižu tenzije u Gruziji

Svet 02. okt. 202114:12
Podeli:
Mihail Sakašvili
Mihail Sakašvili Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Dan nakon hapšenja bivšeg predsednika Gruzije, a sada opozicionog političara Mihaila Sakašvilija, Gruzijci danas izlaze da glasaju na lokalnim izborima koji bi mogli da eskaliraju u politčki sukob između vladajuće stranke i opozicije.

PROČITAJTE JOŠ:

Sakašvili, koji je napustio Gruziju 2013. godine i u međuvremenu 2018. godine osuđen u odsustvu na zatvorslu kaznu, uhapšen je juče nakon povratka u domovinum, a potom je pozvao svoje pristalice da glasaju za opoziciju i organizuju postizborne ulične proteste, prenosi Rojters.

„Pozivam vas da izađete na glasanje da ne bismo izgubili ni jedan glas i da bismo nakon toga zajedno, rame uz rame mogli da odbranimo rezultate. Molim vas, nemojte sada posrnuti, imajte vere do samog kraja, sve dok pobeda ne bude u našim rukama „, poručio je bivši predsednik preko opozicionog TV kanala, prenosi TAS S.

Gruzijske vlasti su ranije upozoravale da će Sakašvili biti uhapšen ako se vrati u Gruziju, a predsednica Salome Zurabišvili izjavila je nakon hapšenja da „neće oprostiti Sakašviliju“, optuživši ga je da je namerno pokušao da destabilizuje zemlju.

Odmah nakon hapšenja Sakašvili je započeo štrajk glađu i zatražio da se sastane sa ukrajinskim konzulom, saopštio je gruzijski ombudsman Nino Lomdžaria, preneo je ranije TAS S.

„Kad sam ga posetio, bio je kod doktora i na lekarskim pregledima. Kasnije nam je dozvoljeno da razgovaramo u zatvorskoj ćeliji. Rekao je da počinje štrajk glađu“, rekao je Lomdžaria nakon sastanka sa Sakašvilijem i dodao i da bivši predsednik poriče optužbe i smatra sebe političkim zatvorenikom, preneo je ranije TAS S.

Sakašvilijev advokat osudio je juče hapšenje i ocenio da je u pitanju „politički pritvor“.

U pismu koje je njegov advokat danas objavio na Tviteru, Sakašvili (53) je ponovo uputio apel svojim pristalicama da glasaju i rekao da iza njegovog hapšenja stoje „izmišljene, lažne presude“ ruskog predsednika Vladimira Putina s kojim bivši predsednik Gruzije ima dugu istoriju sukoba.

Njihovo neprijateljstvo je dostiglo vrhunac 2008. godine kada su se ruske mirovne trupe uključile u kratak rat u otcepljenom regionu Gruzije, kada je Putin bio na položaju premijera i podržavao je vojne aktivnosti.

Građani danas glasaju za svoje lokalne predstavnike, između ostalog i za 64 gradonačelnika, a opozicija se nada da će ukoliko pobedi moći da pokrene proceduru za oslobađanje Sakašvilija.

Gruzijske vlasti su više puta saopštavale da će Sakašvilija, koji je bio predsednik od januara 2004. godine do novembra 2013. godine uhapsiti odmah po dolasku u zemlju.

Njemu se stavlja na teret da je zloupotrebio položaj i zataškavao dokaze zbog čega je 2018. godine osuđen u odsustvu na zatvorsku kaznu, iako on tvrdi da su sve optužbe protiv njega politički motivisane.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar