Logističke muke: Kasni isporuka Fajzerovih vakcina u Evropi

Svet 28. dec. 202010:26
Podeli:
Foto:EPA-EFE/THOMAS SAMSON

Isporuka vakcina protiv kovid-19 grupi od osam evropskih zemalja, uključujući Španiju, malo kasni zbog logističkih problema u Fajzerovoj fabrici u Belgiji, saopštilo je danas špansko ministarstvo zdravlja, dan nakon početka vakcinacije u većini zemalja Evropske unije.

Pročitajte još:

„Fajzer Španija ukazuje da je sinoć iz svog pogona u Pursu (Belgija) obavešten o kašnjenju pošiljki u osam evropskih zemalja, uključujući Španiju, zbog problema u procesu utovara i slanja“, navodi u saopštenju ministarstvo, ne precizirajući kojih je ostalih sedam zemalja pogođeno tim kašnjenjem.

Kako se navodi, Fajzer je uverio ministarstvo da je „situacija već rešena“, ali da će „sledeća isporuka vakcine kasniti nekoliko sati i stići u Španiju u utorak, 29. decembra, za nastavak kampanje vakcinacije na celoj teritoriji zemlje“.

Španija je trebalo da danas dobije 350.000 doza vakcine proizvedene u laboratorijama Fajzera i Bionteka. U naredna tri meseca, Španija planira da dobija 350.000 doza vakcine svake sedmice.

U većini zemalja EU ovog vikenda je počela vakcinacija protiv kovid-19, a prve osobe koje su vakcinisane su starije osobe, zdravstveni radnici i politički zvaničnici.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar