Najgori čovek na svetu: Bizarni obrt u priči godine

Svet 22. dec. 202010:54 > 13:03
Podeli:
Foto: Facebook/Christie Smythe, EPA/JUSTIN LANE

Za tzv. Farma Broa se čulo kada je cenu leka za AIDS povećao za 5.000 posto i kupio jedinstveni album Wu-Tang Clana. Sada, novinarka koja je pisala o njegovim prevarama, Kristi Smit, kaže da je on njen životni partner i da se njihova veza razvila dok je on u zatvoru.

Pročitajte još:

Internet je u nedelju uveče „goreo“ nakon viralnog intervjua u magazinu El u kojem je bivša reporterka Blumberg Njuza opisala kako je odbacila svoj „savršeni mali život u Bruklinu“ zaljubivši se u Martina Škrelija, ozloglaženog preduzetnika osuđenog na sedam godina zatvora zbog prevare.

U tekstu pod naslovom „Novinarka i Farma Bro“ – što je aluzija na poznati tekst Dženet Malkolm o novinarskoj etici, „Novinar i ubica“ – reporterka Stefani Kliford opisuje kako je „tokom devet meseci, počevši od jula 2018.“, Kristi Smit, novinarka koja je prva objavila priču o hapšenju Škrelija u decembru 2015., „napustila svoj posao, odselila iz stana i razvela se od supruga“.

Farma Bro i novinarka

„Šta je moglo da nagna inače potpuno razumnu Smit da tako preokrene svoj život?“, pita se Klifordova. „Zaljubila se u osuđenika čiji slučaj ne samo da je pratila, već je prva prenela vest o njegovom hapšenju“, dodala je ona.

Foto: Facebook/Christie Smythe

„Priča je potpuno zapalila internet, jer njen ljubavnik, a sada životni partner, nije bilo koji optuženik, već Martin Škreli: takozvani ‘Farma Bro’ i onlajn provokator, koji je preko noći povećao cenu spasonosnog leka protiv AIDS-a za 5.000 posto i dospeo na naslovne strane medija zbog kupovine jedinstvenog Vu-Tang Klana za dva miliona dolara“, dodala je Klifordova.

Škreli, 37, proglašen je krivim na osnovu dve optužnice za prevaru s vrednosnim papirima i jednu za urotu u avgutu 2017. i osuđen u martu sledeće godine. U aprilu 2019. premešten je iz zatvora poluotovrenog tipa u Nju Džerskiju nakon što je Vol Strit Žurnal otkrio da on i dalje vodi svoju staru firmu uz pomoč prokrijumčarenog mobilnog telefona. Sada se nalazi u saveznom zatvoru u Alenvudu u Pensilvaniji, a na slobodu bi trebalo da bude pušten 2023. godine.

Smit se razvela i napustila Blumberg i sada živi u „svetlom podrumskom stanu u Harlemu“. U intervjuu magazinu El, opisala je kako se njen odnos sa Škrelijem razvio u nešto više, do te mere da je prvi poljubac pao u sobi za posete u zatvoru.

„Rekla sam Martinu da ga volim“, rekla je Smit magazinu. „A on mi je rekao da i on mene voli“.

Foto: EPA-EFE/ANDREW GOMBERT

U tekstu Klifordova piše da je Smit „pitala da li može da ga poljubi a on je rekao da. Seća se da je protorija mirisala na pileća krilca“.

„Zbog zatvorskih pravila nisu mogli ići dalje od čednog zagrljaja i poljupca i nikada nisu spavali zajedno, ali veza je krenula da se razvija kroz kontinuirane posete, telefonske pozive i mejlove“, piše u ogromnom Elovom tekstu.

Smit i Škreli razgovarali su o „imenima dece i predbračnom ugovoru“, navela je Klifordova i dodala da Smit sada Škrelija naziva svojim „životnim partnerom“ i podržala je njegovu neuspešnu molbu za puštanje iz zatvora zbog pandemije koronavirusa, u kojoj je rekao da će živeti s neimenovanom verenicom na Menhetnu sa kojoom radi na pronalaženju leka za kovid-19. U tekstu su takođe detaljno opisani pokušaji Smitove da sklopi ugovore za knjigu i film.

„Neverovatni zaokret“

Mnogi čitaoci pozdravili su kasniji „neverovatan zaokret“.

Škreli je prestao da komunicira sa Smitovom kada je saznao za članak, piše Klifordova. Njegov jedini komentar bio je: „Gospodin Škreli želi gospođi Smit mnogo sreće u njenim budućim poduhvatima“.

Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

Magazin El navodi da je Smitova na to prokomentarisala, ne preterano uverljivo kako je „to slatko“.

Opisujući svoju reakciju na Škrelijevo hapšenje 2015. godine, događaj koji je pokrenuo njezinu ličnu sagu, Smit je rekla: „Imala sam osećaj da će se svi masovno naslađivati“.

Upravo takvog tona bile su mnoge reakcije nakon što je objavljen njen intervju.

Iz sveta i regiona čitajte:

Reakcije

„Postoji još jedan način da sagledamo celu ovu zbrku“, napisala je Keti Rosman, novinarka Njujork tajmsa, „Kristi Smit prodaje Martina Škrelija za slavu i novu knjigu. Iskorišćava ga, ide po novac, pobeđuje ga u njegovoj vlastitoj igri i rasturi ga dok ovaj sedi u zatvoru. Bajka završava za Farma Broa?

No neki su izrazili i sažaljenje prema Smitovoj.

„Ne zanima me koliko je loš bio vaš ljubavni život ove godine“, navela je autorka Šarlot Klajmer, „Ako nije ni blizu tome da te odbaci Martin Škreli koji je u zatvoru i to nakon što si uništila vlastiti brak i karijeru, dobro ti ide“.

U svojim tvitovima Smit je rekla: „Shvatam da je mnogim ljudima teško da prihvate da, kao prvo, Martin nije psihopata i, kao drugo, da žena može odlučiti da učini nešto sa svojim životom (što ne utieče na vas) što vi nikako ne odobravate. Ali to je u redu“.

Takođe je napisala da je „izlazak u javnost s ovom pričom bio veliko olakšanje, bez obzira što ljudi mislili. Nemate pojma koliko je teško držati ovu priču skrivenom. Tako neuredno i komplikovano. Drago mi je da je sve na kraju izrečeno.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar