Litvanija otvorila istragu protiv članova beloruskog režima

Svet 09. dec. 202018:17 > 20:29
Podeli:
Foto: EPA-EFE/STR

Državni tužilac Litvanije otvorio je danas krivičnu istragu protiv članova beloruskog režima zbog optužbi za mučenje prodemokratskih aktivista.

Tužilac Evaldas Pasilis izjavio je da će primeniti zakone univerzalne pravde koji omogućavaju krivično gonjenje za zločine protiv čovečnosti počinjene bilo gde u svetu.

„Svako od nas, bez obzira na nacionalnost, ima isto pravo na život i dostojanstvo“, rekao je Pasilis.

Foto: EPA-EFE/STRINGER

Istraga je otvorena nakon što je beloruski državljanin Maksim Harošin podneo zahtev tužilaštvu u kojem navodi da je bio mučen dok je bio u pritvoru u Belorusiji.

Za sada se ne pominju imena osumnjičenih.

Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska pozdravila je vest o otvaranju istrage u Litvaniji i pozvala druge evropske zemlje da isto učine.

Foto: EPA-EFE/LISELOTTE SABROE

„Ohrabrujemo sve druge zemlje da slede primer litvanskog tužioca i započnu istragu zločina protiv čovečnosti režima (Belorusije). Nijedan slučaj ne treba zaboraviti, svaki treba istražiti“, rekla je Tihanovska za Frans pres.

Litvanija, koja je članica Evropske unije (EU), odigrala je ključnu ulogu u međunarodnoj mobilizaciji podrške demonstrantima u Belorusiji koji mesecima osporavaju ponovni izbor predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Foto: EPA/ALEXEY DRUGINYN / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju, dok Lukašenko odbija da podnese ostavku.

BONUS VIDEO:

Komentari

Vaš komentar