Litija u Budvi povodom slave grada

Svet 07. jun. 202020:12 > 23:19
Podeli:
Foto: Shutterstock

Nakon molebana koji je služen u starogradskoj crkvi Sveta Trojica, više desetina građana krenulo je, predvođeno sveštenstvom Mitropolije crnogorsko primorske u litiju koja ide gradskim ulicama, do kružnog toka, pa ka hotelu Avala do Staroga grada. I u Beranama se okupio veliki broj građana koji su posetili manastir Đurđevi stupovi.

Povodom slave grada Trojičindana, u Budvi se tradicionalno Održava litija.

Nakon molebana koji je služen u starogradskoj crkvi Sveta Trojica, više desetina građana krenulo je, predvođeno sveštenstvom Mitropolije crnogorsko primorske u litiju koja ide gradskim ulicama, do kružnog toka, pa ka hotelu Avala do Staroga grada.

U litiji je i gradonačelnik Budve Marko Carević, koji je ujedno i predsednik crkvene opštine.

I u Beranama povodom Trojičin dana okupio se veliki broj građana i krenuo od hrama Svetog Simeona Mirotočivog u centru grada do tri kilometra udaljenog manastira Đurđevi stupovi.

Zanimljivo je da je Mitropolija crnogorsko-primorska 1.juna saopštila da na Trojičindan neće biti litija ulicama gradova u Crnoj Gori, čak ni u onim mestima gde se one tradiciionalno održavaju povodom hramovnih slava, zbog zabrane masovnih javni okupljanja, Mitropolija je timsaopštenjem, demantovala pisanje pojedinih medija o navodnom ponovnom pokretanju litija

Javnost će o svakoj novosti u vezi sa litijama biti blagovremeno obaveštena, navela je Mitropolija, ukazujući da će eventualno obnavljanje litija biti javno i uz napomenu da su prethodne litije bile “molitveni vid crkvenog i građanskog otpora neustavnom i nepravednom zakonu o slobodi vere”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar