Linta: Poslednje poruke ZG su potvrda mržnje prema Srbima

Svet 14. jun. 202020:41
Podeli:
Foto: Medija centar Beograd

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je da su poslednje tri poruke iz Zagreba potvrda da je Hrvatska država mržnje i netrpeljivosti prema Srbima i svemu što je srpsko.

„Monstruozne poruke ne predstavljaju nikakvo iznenađenje već su mali deo od desetina hiljada sličnih grafita i poruka mržnje koje se mogu videti u stotinama hrvatskih gradova i mesta“, naveo je Linta u saopštenju.

On ocenjuje da ustaške snage na ovaj način šalju poruku preostalim Srbima da im nema života u Hrvatskoj i da im je najbolje da se isele ili asimiluju.

Prema njegovim rečima, poruke mržnje protiv Srba posledica su politike rehabilitacije ustaštva i NDH koju, kako kaže, vodi Vlade Andreja Plenkovića, ali koju su vodile i prethodne hrvatske vlade u većoj ili manjoj mjeri.

Linta apeluje na Evropsku uniju da nedvosmisleno osudi konstantnu antisrpsku kampanju u Hrvatskoj, fizičke i verbalne napade na Srbe, srpske institucije, Srpsku pravoslavnu crkvu i njihovu imovinu i traži da počnu da kažnjavaju mnogobrojne zločine iz mržnje.

„Pored toga, Evropska unija treba da zahteva od Hrvatske da u prvoj fazi zakonski zabrani upotrebu ustaškog pozdrava „Za dom spremni“ i ustašku šahovnicu koja počinje sa prvim belim poljem“, navodi Linta i dodaje da EU treba da zahteva od Hrvatske i da zabrani koncerte ustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona.

Linta smatra i da konačno treba da počne kažnjavanje ratnih zločina nad Srbima, jer je to jedan od preduslova da Hrvatska započne proces suočavnja sa svojom zločinačkom prošlošću, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar