Linkoln: Bogati republikanci neće Trampa u Beloj kući

Svet 01. avg. 202017:38
Podeli:
Donald Tramp
Donald Tramp/EPA-EFE/YURI GRIPAS

Manje od 100 dana ostalo je do izbora u SAD i bitka u kampanji za budućeg predsednika jasno je označena između republikanaca i demokrata. Međutim, u Americi jača uticaj grupe članova stranke kojoj pripada Donald Tramp, ali koji ne žele da on pobedi 3. novembra.

Ta antitrampovska inicijativa naročito počinje da diže talase u ovom predizbornom periodu u Americi. Grupa republikanaca nazvala je sebe „Linkoln projekat“ i veoma je bogata, pa interesantnim predizbornim spotovima pokušava da osvoji srca i umove birača. Njen cilj je ukloniti Donalda Trampa sa mesta šefa države i iz američke politike.

Iako pripadaju istoj stranci, oni žele da Tramp izgubi na izborima od Bajdena, a veruju da je najbolji način da to postignu putem političkog oglašavanja na internetu i televiziji, prenosi portal kanala ABC.

„Neki od spotova predstavljaju vođenje psihološkog rata sa Donaldom Trampom. Oni su namenjeni smislenom remećenju njegove kampanje“, kaže Rik Vilson, jedan od osnivača „Linkoln projekta“.

U jednom od političkih spotova su prikazani snimci Trampa koji obema rukama drži čašu vode.

„Najmoćnijoj kancelariji na svetu potrebno je više od slabog, nesposobnog predsednika koji drhti. Tramp nema snage da bude vođa niti karakter da to prizna. Nismo doktori, ali nismo slepi. Vreme je da razgovaramo o tome. Tramp nije dobro.“, kaže se u ovom spotu.

Danima nakon što se ovaj video zapis od 45 sekundi širio internetom i prikazan je na nekim informativnim kablovskim stanicama, Tramp se suprotstavio ovim tvrdnjama na predizbornom skupu u Talsi.

„Mi možemo vrlo brzo da saznamo koliko je sve ovo loše uticalo na Trampa i koliko je izgubio razum zbog svega što smo radili“, kaže Vilson.

Ogromne donacije

Šta je nateralo te republikance da okrenu leđa aktuelnom šefu SAD i kandidatu njihove stranke na narednim predsedničkim izborima?

„Linkoln projekat“ osnovan je u decembru prošle godine i u njemu je nekoliko istaknutih republikanaca, uključujući i muža jedne od najbližih Trampovih saradnica.

Supruga Džordža Konveja, Kelien, pomogla je Trampu da pobedi na izborima 2016. i sada u Beloj kući ona ima funkciju specijalnog savetnika predsednika SAD.

Ostali osnivači „Linkoln projekta“ su Stiv Šmit, koji je vodio predsedničku kampanju Džona Mekejna 2008. i Sara Lenti, koja je radila za bivšeg predsednika Džordža Buša i državnu sekretarku Kondolizu Rajs.

Grupa je u aprilu i junu ove godine dobila više od 23 miliona dolara, uglavnom zahvaljujući donacijama progresivnih republikanaca i demokrata, ali se još uvek spekuliše o njihovoj tačnoj strategiji za izbore.

Foto:Screenshot/Youtube/FRONTLINE PBS | Official

Poznato je da su podržali demokratskog kandidata Džoa Bajdena, mada neki američki politički analitičari veruju da je glavni cilj „Linkoln projekta“ predavanje kontrole nad Republikanskom strankom skromnijim i etabliranim političarima.

Ni moral ni temperament

Republikanci koji su članovi ove grupe kažu da su zgroženi Trampovim vođenjem države i članovima zajedničke stranke koji ga u tome podržavaju.

„On nema ni moralni kompas ,ni temperament da bude vođa“, rekli su osnivači Njujork tajmsu.

Komentator i bivši saradnik Baraka Obame, Dan Fajfer, kaže da spotovi ove grupe u osnovi deluju kao pornografski sadržaj za ljude koji mrze Trampa.

Donald Tramp
Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

„Nema sumnje da je Linkoln projekat majstorski napravljen da bude viralan“, smatra Fajfer.

Dok se donacije uvećavaju, a njihovi napadi postaju viralni, politički stručnjaci su podeljeni oko toga da li „Linkoln projekat“ zaista pomaže gospodinu Bajdenu da svrgne Trampa sa vlasti.

Zagrizao mamac

Bez obzira na uticaj „Linkoln projekta“ Tramp je nesvesno postao jedan od najefikasnijih portparola grupe.

Početkom maja, ova grupa je objavila spot koji okrivljuje predsednika za spiralnu krizu koronavirusa u zemlji.

„Pod vođstvom Donalda Trampa naša država je slabija, bolesnija i siromašnija. Sada se Amerikanci pitaju: „Ako budemo imali još četiri godine, hoće li uopće postojati Amerika?“, poručeno je u ovom spotu.

Ubrzo nakon toga, u jedan sat iza ponoći, Tramp je počeo da tvituje, odajući se da je pogledao ovaj video.

„Ne znam šta je Kelien uradila svom gubitniku od muža, ali mora da je bilo stvarno loše“, tvitnuo je Tramp o Džordžu Konveju.

Komentari

Vaš komentar