Lideri fašističkog pokreta uhapšeni u Rimu: Narod želi da podigne nivo sukoba

Svet 11. okt. 202109:58
Podeli:
Foto:Grassani/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia; Brancolini/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

U rimskim zatvorima pritvoreno je dvanaestero predvodnika fašističkih nasrtaja na institucije Republike u subotu uveče. Većini će biti suđeno odmah u ponedeljak, kao što se i inače događa razbijačima ulovljenima ili snimljenima u prekršaju, ali bi mogli naknadno da odgovaraju i za kaznena dela.

Policijske provere su pokazale da su mnogi demonstranti došli koordinisano, prenosi Jutarnji list. 

Pritvorena je Pamela Testa (39), pokretačica protesta. Među pritvorenima su Roberto Fiore (62) i Đulijana Kstelino (44), prvaci jurišne neofašističke formacije „Forza nuova“ (Nova snaga). Kastelino je nacionalni vođa te jurišne stranke, a Fiore njen vođa u Rimu. Kastelino je snimljen u prvom redu napada koji je rezultirao razaranjem središnjice Opšte italijanske konfederacije rada (CGIL), najjače sindikalne organizacije, te u pokušaju prodora u rimsku Palatu Čigi, sedište i rezidenciju predsednika Ministarskog veća Marija Dragija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kastelino uopšte nije smeo da bude blizu, jer su mu pre nekoliko nedelja u pretresu kuće policajci našli štapove, dimne bombe, fantomke i inu opremu za nasilne demonstracije, pa mu je na pet godina zabranjen pristup manifestacijama i stadionima. Osuđen je 2019. godine na 4 godine zatvora jer je učestvovao u ranjavanju dvojice opštinskih redara i jednog policajca, sprečavajući iseljavanje ilegalnog skvotera iz stana legalno dodeljenoga porodici iz bivše italijanske kolonije Eritreje. Pri izlasku iz sudnice Kastelino je pozdravio fašističkim „rimskim“ pozdravom.

Kastelino je tvrdio da za njih zelena potvrda o vakcinaciji predstavlja isto „što i crvena knjižica u komunizmu, bez koje se išlo u gulag“. Na podlaktici ima tetoviran kukasti krst.

„Forza nuova“ je, nakon hapšenja svojih prvaka, objavila da će narodni ustanak potrajati dok se ne ukinu kovid potvrde, jer je „narod odlučio da podigne nivo sukoba“.

Nivo je juče bila očit: 38 što ranjenih, što povređenih među policajcima, a i jedan novinar. Broj povređenih demonstranata nije poznat, pa i zato što su izbegavali da se jave lekarima, koji su dužni da obaveste policiju ako je neka povreda nanesena nasilnim putem.

Pritvoren je i Luiđi Aronika (65), istorijski vođa fašističkih Oružanih revolucionarnih jezgri (NAR), organizacije koja je osumnjičena (a delom i osuđena) za 33 ubistva sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. On je dosad osuđen na 18 godina zatvora.

Foto:Brancolini/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Među uhapšenima je i rimski ugostitelj Biađo Pasaro, vođa pokreta IoApro (Otvaram) koji se suprotstavljao zatvaranju lokala tokom najvećeg divljanja pandemije kovida-19. On je na Fejsbuku prenosio upad u središnjicu sindikalne konfederacije u kojem je učestvovao, naglašavajući da IoApro tu provaljuje i da su na redu i druge institucije.

Rim očekuje nekoliko novih rizičnih manifestacija. U ponedjeljakje štrajk javnog sektora u režiji „temeljnih sindikata“, izvan tri velike i nekoliko manjih konfederacija. U sredu je na Trgu svetih apostola manifestacija sindikata vazduhoplovnog prometa, uzrujanih ukidanjem Alitalije i osnivanjem Ite, koja preuzima samo manji deo letačkog i zemaljskog osoblja propalog nacionalnog avioprevoznika. U subotu 30. oktobra su na jugu Rima, u „Oblaku“ na EUR-u, državni ili vladini poglavari 20 najrazvijenijih zemalja – G20 – kojima ove godine predsedava Italija.

BONUS VIDEO Kako je nastala vakcina

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar