Lideri EU: Problem nisu patenti za vakcine, već zabrana izvoza

Svet 08. maj. 202100:19
Podeli:
Socijalni samit EU
Viktor Obran i Mario Dragi Foto:Tanjug/AP Photo/Luis Vieira

Lideri Evropske unije poručili su da ključne prepreke za masovnu isporuku vakcina protiv koronavirusa nisu prava intelektualne svojine, već zabrane izvoza i nedovoljni kapaciteti za njihovu proizvodnju.

Na dvodnevnom Socijalnom samitu EU koji je danas počeo u Portu, lideri su naveli da se upravo rešavanjem tih pitanja treba pozabaviti pre razmatranja američkog predloga za ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva za vakcine protiv koronavirusa, što bi trebalo da ubrza njihovu proizvodnju i distribuciju.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je na marginama samita, sumirajući stav EU, da laboratorijama koje ne znaju kako da proizvedu vakcinu protiv koronavirusa ništa ne bi značilo da dobiju pravo intelektualne svojine.

Premijer Španije Pedro Sančes podržao je ideju koju je u sredu izneo američki predsednik Džozef Bajden, ali je odmah dodao da ona nije dovoljna i da bi trebalo da bude ambicioznija.

Dok su SAD bile veoma škrte na izvozu vakcina proizvedenih u toj zemlji, kako bi prvo imunizovale sopstveno stanovništvo, EU je postala vodeći svetski snabdevač vakcinama, dozvolivši da iz Unije izađe gotovo onoliko doza koliko se čuva za njenih 446 miliona stanovnika.

Makron je rekao da Bajden treba da poradi na tom pitanju.

„Anglosaksonci (Vašington i London) blokiraju izvoz mnogih sastojaka potrebnih za proizvodnju vakcina. Danas je 100 odsto vakcina proizvedenih u SAD namenjeno američkom tržištu“, kazao je Makron.

EU pokušava da ponovo preuzme diplomatsku inicijativu po pitanju vakcina nakon Bajdenovog neočekivanog predloga o ukidanju zaštite intelektualnog vlasništva za vakcine protiv koronavirusa.

Lideri EU su rekli da su spremni da razgovaraju o američkoj ideji, koju su prve iznele Indija i Južna Afrika, ali su dodali da bi mnoge druge inicijative u ovom trenutku bile efikasnije, počev od jačanja proizvodnih kapaciteta do distribucije sirovina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar