Libijske vlasti otkrile 125 dece migranata u Sredozemlju

Svet 30. apr. 202115:14
Podeli:
Foto:EPA-EFE/Esteban Biba

Libijske vlasti otkrile su 125 dece među migrantima u vodama Sredozemnog mora ove nedelje, a većina njih je odvedena u neuslovne centre, saopštio je danas Fond UN za decu (UNICEF).

Pročitajte još:

Među decom koja beže od rata i siromaštva opasnom pomorskom rutom do Evrope bilo je i 114 maloletnika bez pratnje, dodao je UNICEF u saopštenju.

Većina spašenih se odvodi u prenatrpane pritvorske centre u Libiji u kojima su veoma loši higijenski uslovi i gde nema zdravstvene zaštite, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da se skoro 1.100 dece nalazi u tim centrima.

UNICEF je pozvao libijske vlasti da oslobode svu decu i ukinu imigracioni pritvor.

Posle višegodišnjeg haosa u zemlji, koji je počeo posle pobune 2011. godine kada je svrgnut i ubijen dugogodišnji lider Moamer Gadafi, Libija je postala glavna tranzitna tačka za migrante koji beže od rata i bede u Africi i na Bliskom istoku.

„Centralno Sredozemlje je i dalje jedan od najsmrtonosnijih i najopasnijih puteva za migrante na svetu“ naveo je UNICEF, dodajući da se najmanje 350 ljudi, uključujući decu i žene, utopilo ili su nestali u Mediteranu od januara.

Samo prošle nedelje najmanje 130 migranata utopilo se kod libijske obale kada su se prevrnuli čamci kojima su krenuli put Evrope.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar