Rat u Libiji daleko od gotovog: Ruske snage kopaju rovove

Svet 22. jan. 202113:53
Podeli:
Foto: AFP / AFP / Profimedia

Izgradnja ogromnih rovova duž Libije, koje su iskopali ruski plaćenici - Vagner snage, izazvala je strahovanja da se strane snage neće povući do vikenda, kako je planirano UN-ovim mirovnim sporazumom. Američke obaveštajne službe navode da se vagnerovci pripremaju da ostanu u ratom razorenoj zemlji "na duže staze".

Pročitajte još:

Rovovi ojačani utvrđenjima, koji se prostiru desetinama kilometara južno od Sirte do uporišta Vagnera u al-Jurfi, vidljivi su  na satelitskim snimcima u koje je CNN imao uvid.

Sukob koji već mesecima traje podelio je Libiju. Sa jedne strane tu je međunarodno priznata Vlada nacionalnog dogovora (GNA), koju podržava i Turska, drži Tripoli dok je na istoku Libijska narodna armija (LNA) koju predvodi general Kalifa Haftar i koja ima podršku Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U skorašnjem sukobu je stradalo više od 2.000 i uništena je ova naftom bogata mediteranska zemlja. Mirovnim sporazumom iz oktobra, postignutim uz posredovanje UN, predviđeno je da sve strane trupe napuste zemlju do 23. januara.

Foto: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

Ali…

Rovovi i utvrđenja iskopani su i podignuti kako bi zaustavili napade na LNA oblasti na istoku i idu duž naseljene obale Libije u kojoj su sukobi bili najžešči. GNA navodi da radovi na rovovima traju najmanje mesec dana.

Američke obaveštajne službe sada strahuju da ni ruske ni turske snage neće ispoštovati dogovor, što će ugroziti ionako krhko primirje. „Čeka nas teška godina“, rekao je jedan neimenovani obaveštajac.

Analitičari smatraju da Moskva želi da osnaži svoje vojno prisustvo i uticaj na Mediteranu, a da je dodatni bonus profit koji dobijaju od naftne industrije u Libiji.

Američki obaveštajci procenjuju da je broj plaćenika u Libiji na obe strane relativno nepromenjen: Trenutno u zemlji ima oko 10.000 plaćenika. Ruskih vagnerovaca – najveće privatne vojne kompanije na svetu – ima oko 2000.

Portparol LNA, general-major Haled al-Mahdžub potvrdio je da rovovi postoje ali ih je opisao kao „privremene“ barijere. On je demantovao da se na njihovoj strani bori 2000 vagnerovaca i objasnio da je reč o konsultantima koji su tu već neko vreme.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle godine da u Libiji nema Rusa i da, ako ih i ima, tamo ne predstavljaju Rusiju. Moskva je, podseća CNN, uvek demantovala upotrebu plaćenika.

Zapadni izvori, međutim, navode da je prethodnih godina Rusija dovela u zemlju više stotina svojih vojnika i da sada samo „održava njihovo prisustvo“. Sa druge strane Turska je vrlo zainteresovana za trajno vojno prisustvo u zemlji i već je GNA ponudila vojnu obuku, saradnju i savete.

Uprkos primirju, Libiju sada čekaju vrlo kompleksni izazovi sa al Kaidom i ISIS-om i plaćenicima koji nisu dovoljno obučeni, ne poštuju ljudska i međunarodna prava i koriste moćno oružje poput četvrte generacije borbenih aviona i pancir projektila, rekao je neimenovani američki bezbednosni analitičar.

On je dodao da iako prisustvo Vagnera i rovova aludira na to da LNA ima prednost, ruski plaćenici su tu da sprovedu agendu Moskve a ne da pruže podršku Haftaru kome više odgovara nastavak sukoba nego mir.

„Ako se sukobi završe, on će preko noći postati nebitan. A ako se sve ne reši kako njemu odgovara, onda mu se može desiti da bude optužen za ratne zločine“, rekao je neimenovani zapadni diplomata.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar