Podeli
Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Vlada Libana će večeras najverovatnije podneti ostavku zbog greške koja je dovela do eksplozije u Bejrutu u kojoj je poginulo više od 160 ljudi.

Prema izvorima Si-En-Ena, manje od nedelju dana nakon stravične eksplozije u Bejrutu, u kojoj je poginulo više od 160 ljudi i nekoliko hiljada povređeno, vlada premijera Hasana Dijaba će pasti, što vodi ionako ekonomski uzdrmanu zemlju u nove izbore.

Podsetimo, u bejrutskoj luciprošle sedmice eksplodiralo je skladište sa amonijum-nitratom, što je dovelo do ogromnog uništenja u prestonici, desetina mrtvih, hiljada povređenih, a po svoj prilici, radilo se o čistoj nemarnosti zvaničnika koji su se oglušili o upozorenja da je u luci skladišten opasni teret, koji je mogao da eksplodira.

Besni građani Libana su posle eksplozije organizovali proteste protiv Vlade zbog nemara, a već tri ministra su podnela ostavku, kao i sedam članova parlamenta

Liban prolazi i kroz najgoru ekonomsku krizu u proteklih nekoliko decenija, zajedno sa rastućim brojem zaraženih koronavirusom, što Vlada takođe nije uspela da zauzda. Eksplozija je tako bila samo kap u već prepunoj čaši izneverenih građana.

Dijabova Vlada biće veoma kratkog veka. Došli su na vlast na talasima protesta u decembru prošle godine. Sastavljena od tehnokrata i samozvanih reformatora, podržale su je sve veće političke partije, uključujući i radikalni Hezbolah. Sada će Libanci dobiti čak trećeg premijera za manje od godinu dana, koji će morati da reši ogromne probleme, kao što su oporavak posle prošlonedeljne tragedije, izlazak iz ekonomske krize i devalvacije nacionalne valute za čak 70 odsto, i zaraze koronom koja je takođe van kontrole, kao i državne finansije.

Protesti tokom vikenda bili su najmasovniji i najnasilniji u proteklih godinu dana.

Komentari

Vaš komentar