Leposavić: Ustavna načela jednaka za sve verske zajednice

Svet 28. maj. 202113:53
Podeli:
Foto: GOV.ME/S. Matić

Nije tačno da je vernicima Crnogorske pravoslavne crkve onemogućeno slobodno vršenje verskih obreda i verskih poslova, izjavio je danas u parlamentu ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

PROČITAJTE JOŠ:

„Resori Ministarstva nemaju uopšte direktan mehanizam kojim bi mogli da tretiraju vernike kao vernike prvog ili drugog reda. Kada je u pitanju slobodno vršenje verskih obreda i poslova, u potpunosti se poštuje ustavno načelo koje se jednako odnosi na sve verske zajednice“, rekako je Leposavić.

Inače, CPC je nekanonska crkva, kojom rukovodi rasčinjeni sveštenik Miraš Dedeić i koju SPC ne priznaje.

Leposavić je to rekao odgovarajuci na pitanje poslanika opozicione Liberalne partije Andrije Popovića, šta će vlada preduzeti, sa aspekta poštovanja ljudskih prava i sloboda, da se konačno omogući religioznim vernicima CPC, kojih ima vise desetina hiljada, slobodno vršenje verskih obreda i verskih poslova, garantovanih Ustavom Crne Gore.

Na opasku Popovića da je ministar pravde u fazi razrešenja sa funkcije, Leposavić je odgovorio da „je u fazi odgovaranja na pitanja“.

„Ustav ne poznaje kategoriju razrešenja …Moja prava, a i obaveze zbog čega ozbiljno pristupam i vašem pitanju, su sada na snazi u punom kapacitetu“.

Leposavić je rekao i da mu je čast što je pre izbora na funkciju ministra bio pravni savetnik Mitropolije crnogorsko primorske, ali da to ne znači da je kao ministar bio u konfliktu interesa prilikom vršenja ovlaščenja kada su u pitanju pregovori oko Temeljnog ugovora sa SPC.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar