Leposavić: Temeljni ugovor je u skladu sa Ustavom CG

Svet 25. maj. 202118:55
Podeli:
Vladimir Leposavić Foto: Gov.me

Sadržina Temeljnog ugovora koja je usaglašena između pravnih timova crnogorske Vlade i Srpske pravoslavne crkve u potpunosti je u skladu sa Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore, i ne postoji niti jedan razlog da taj ugovor ne bude sklopljen u najkraćem roku, izjavio za portal Dan ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

POGLEDAJTE JOŠ:

Leposavić je, odgovarajući na pitanje povodom prigovora da je Temeljni ugovor trebalo da bude prvo objavljen, te spekulacija o njegovoj sadržini i načinu i vremenu sklapanja, saopštio da ugovor nije zakon, već dvostrani pravni akt i zato ne mora da bude prethodno objavljen niti podleže pravilima o javnoj raspravi.

„Nijedan do sada sklopljen temeljni ugovor nije bio prethodno objavljivan, niti debatovan, tako da nema razloga postupati različito kada je u pitanju Srpska pravoslavna crkva“, kazao je Leposavić.

Premijer Zdravko Krivokapić je tražio razrešenje Leposavića posle oštre reakcije međunarodne zajednice zbog izjave u kojoj je ministar relativizovao genocid u Srebrenici.

Sednica Skupštine na kojoj bi trebalo da se raspravlja o Leposaviću je u toku, ali nije izvesno da li će biti razrešen jer njegovo smenjivanje podržava samo URA, dok se ostale članice parlamentarne većine tome protive, a Demokratska partija socijalista (DPS) bojkotuje rad Skupštine zbog usvajanja izmene zakona o tužilaštvu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar