Lekić: Mislim da premijer mogu biti Bečić ili Abazović

Svet 20. jul. 202120:41 > 20:54
Podeli:
Foto: Nova.rs

U sve tri vladajuće grupacije postoje političari koji mogu biti kompetentni predsednici Vlade, kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

On je naveo da se zalaže za postizanje poverenja u parlamentarnoj koaliciji i da na bazi tog kvaliteta ona funkciniše, prenose Vijesti. 

„Bez toga teško da možemo imati rezultate. Nisam zadovoljan ishodom sastanka, ali i dalje mislim da je ovo, makar bilo na momente haotično, bolje ili manje gore od one prethodne vlasti koja je imala visok stepen saglasnosti, jednu divnu disciplinu i formu i upravo u takvom ambijentu dolazilo do neverovatnih projekata političke korupcije tipa „Snimak“ ili do toga da se predsednik države bavi crkvenim pitanjima… Ne braneći ove tokove sadašnje koalicije, smatram da još uvek je tu sudar ideja i pogleda, nisam prestrog ali ne mogu biti ni zadovoljan ishodom“, kazao je Lekić.

POGLEDAJTE JOŠ:

Upitan o predlogu Demokratskog fronta da on bude premijer u novoj Vladi, Lekić je odgovorio da misli „da taj predlog nije ni aktuelan“.

„Situacija je sledeća – jedna politička grupacija je to predložila, dok URA i Demokrate daju podršku Krivokapiću tako da ta tema nije uopšte na stolu i ja o njoj ni ne razmišljam. Smatram da bi trebalo sastaviti novu vladu i da iz političke strukture treba izabrati premijera. Mislim da u sve tri grupacije postoje političari koji bi mogli biti kompetentni predsednici vlade, i da budem konkretan, mislim na Aleksu Bečića, Slavena Radunovića, Dritana Abazovića“, rekao je Lekić.

Dodao je da su se oni dokazali kao opozicionari i da bi mogli da zastupaju interes ukupne koalicije. Rekao je i da nema takvo mišljenje o premijeru Zdravku Krivokapiću.

„Po mom mišljenju je apsolutno nekompetentan, i koristi svoju poziciju za obračunavanje jer napada jednu komponentu parlamentarne većine i koja mu, istina, ne ostaje dužna“.

Dodao je i da ukoliko bi se došlo do saglasnosti, da bi razmotrio da bude premijer.

Lider Demosa je za Novu M rekao i da je protiv „apsoltne ofanzive srpskog sveta“, ali da je i jednako protiv „antisrpskog sveta ili svijeta“.

„Mislim da su to ekstremi koji se hrane ovde i da se radi o duhovnim političkim blizancima i da je potrebno formirati jednu politiku koja je superiorna u kulturnom, emancipatorskom smislu“.

Na pitanje o spornim imenovanjima u prosveti i o tome što deo vlasti smatra da se time narušava karakter građanske države, odgovorio je:

„Prvo valja prokomentarisati to deo vlasti, mislite na URU. Ja mislim da URA ima prostor u strukturama vlade da se odnese na određen način i da spreči takva rešenja. Rizikuje da bude licemerno i ne baš naročito suptilno da ne možemo protumačiti. Ko je u Vladi odgovoran je za odluke Vlade“.

Ne ulazeći u pojedinosti o osobi, predsednik Demosa kaže „da plaćamo ceh formiranju Vlade gde poslanici nisu znali ko čini njen sastav, na čelu sa premijerom“.

„Mislim da eksperiment sa Ministarstvom prosvete, kulture itd, koji je iz nekih apostolskih ili drugih razloga stavljeno u jednu strukturu, i verovatno ne najsrećnije rešenje sa ministarkom ako ona stoji iza ovakvih skandala koji se nažalost ponavljaju“.

Lekić je komentarišući situaciju sa ambasadorima kazao da smo kao država napravili skandal, ili čak i bruku da Vlada i predsednik države pišu različita obrazloženja šefovima država.

BONUS VIDEO Prirodne lepote Crne Gore

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar