Lekari zabrinuti za Navaljnog: Može da umre svakog trena

Svet 18. apr. 202111:40
Podeli:
Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE HANDOUT

Doktori u Rusiji zaduženi za praćenje zdravstvenog stanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog saopštili su kako se političar nalazi u izuzetno teškom stanju i da mu je pod hitno potrebno bolničko lečenje.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruski lekari saopštili su medijima kako Navaljni u svakom trenutku u zatvoru može doživeti srčani zastoj, a analize krvi su pokazale kako stanje ruskog opozicionara zahteva lečenje u bolnici i svakodnevni pristup lekara.

„Naš pacijent može umreti svakog trenutka. Fatalna aritmija može se razviti u bilo kojem momentu“, rekao je Jaroslav Ašikhmin, kardiolog koji uz Anastasiju Vasiljevu i još tri lekara čini tim koji prati zdravstveno stanje ruskog opozicionara, prenosi Klix.ba

Kako su naveli u saopštenju, trenutno najveći rizik po zdravlje Navalnog predstavlja visok nivo kalijuma u krvi.

„To znači da su i bubrezi oštećeni i da se u svakom trenutku mogu razviti problemi sa srčanim ritmom“, rekla je Vasiljeva.

Portparolka ruskog opozicionara Kira Jarmiš izjavila je kako je trenutna situacija sa Navaljnim podseća na period kada se opozicionar srušio u avionu nakon što je otrovan nervnim agensom.

„Aleksej umire. U ovom stanju, to je pitanje dana. Osećam se kao da sam ponovo u tom avionu, ali da on sada sleće usporeno“, rekla je Jarmiš.

Zbog neadekvatnog tretmana koji Navalni trenutno ima u Pokrovu, zatvoru udaljenom 100 kilometara istočno od Moskve, njegovi saradnici najavili su masovne proteste širom Rusije.

Kako su istakli, protesti će biti održani kada se na stranici namenjenoj za organizaciju protesta registruje 500.000 građana. Do sada, na stranicu se registrovalo njih 450.000.

„Putin reaguje samo na masovne ulične proteste“, rekla je portparolka Navalnog.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni nalazi se u zatvoru od februara, a ukupno bi trebao da odsluži dve i po godine zatvorske kazne u gradu Pokrov udaljenom 100 kilometara od Moskve.

Već nekoliko puta, ruski opozicionar se žalio na uslove u zatvoru, a 31. marta započeo je i štrajk glađu zahtevajući adekvatan medicinski tretman zbog bolova u leđima i utrnulosti nogu i ruku.

Do sada, brojne poznate ličnosti tražile su njegovo oslobađanje, a zbog slučaja „Navaljni“ Rusija se već ranije suočila sa sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije koje su osudile zatvaranje ruskog opozicionara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar