Podeli
Foto: Dr. Julia Iafrate

Osim što stradaju od pandemije koronavirusa kojoj su najviše izloženi, lekari imigranti u Sjedinjenim Američkim Državama sada su na udaru administracije Donalda Trampa koja preti da ih sve vrati u zemlje iz kojih su došli, bez obzira na to kojim se poslom u SAD-u bave. Tako je doktorki Juliji Iafrat, iz Kanade, koja nekoliko nedelja zbrinjava i spašava Amerikance od korone u njujorškoj bolnici, odbijen zahtev za zelenu kartu, pored svega što za ovu zemlju čini u njenim najtežim momentima.

U SAD-u pandemija koronavirusa dosad je odnela preko 80.000 života. Većina preminulih su Afroamerikanci i imigranti, kojima je zdravstvena nega teško dostupna ili sasvim nedostupna, a među kojima se zaraza najbrže širi. Međutim, postoje i imigranti koji su u bolnicama ne kao pacijenti, već kao lekari, koji su na prvoj liniji fronta i svakodnevno zbrinjavaju na stotine ljudi.

Njujorška doktorka, koja već mesec dana leči pacijente sa koronavirusom i radi po 12 sati dnevno, doživela je šok nakon što je iz Imigracione službe nedavno dobila sramno pismo, u kojem piše da je njena aplikacija za zeleni karton odbijena.

Prijavila se da volontira u bolnici

“Svakodnevno stavljam svoj život na kocku i posle svega mi sada daju do znanja da ne cene sve to što radimo moje kolege i ja, ili hoće da kažu da prosto ne vide vrednost u našem požrtvovanju”, ispričala je doktorka Julija Iafrat za CNN.

“Pismo Imigracionog koje sam dobila, bilo je kao šamar u lice” naglašava ona.

Foto:Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Dr Iafrat je docentkinja u Medicinskom Centru Univerziteta Kolumbija koji je specijalizovan za sportsku medicinu. Ona je ispričala da se čak sama prijavila da volontira, kako bi radila na prvoj liniji fronta, dok god u njenom gradu ima slučajeva koronavirusa.

“Zato što sam lekar, zato sve ovo radim, jer znam da mogu da pomognem”, kaže Iafrat.

Visoko stručna doktorka

Ova požrtvovana doktorka se iz Kanade doselila u Sjedinjene Američke Države pre 13 godina. U Njujorku na Klinici “Mayo” završava svoju specijalizaciju, a ima i stipendiju za sportsku medicinu na Univerzitetu Ajova.

Skoro tri godine, doktorka Julija radi u Medicinskom Centru Univerziteta Kolumbija, a bila je i zvanični lekar za Ski tim SAD-a i za tim atletičara Univerziteta Kolumbija.

Pored ovako blistave medicinske karijere, koja je i dalje u usponu, dr Iafrat kaže da je bila šokirana kada je od američke službe za državljanstvo i imigraciju čula da je njen zahtev za zeleni karton odbijen.

Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

“Bila sam zaslepljena. Bila sam preplašena, baš kao i moj advokat za imigraciju, kao i načelnica Odeljenja na kojem radim, ali i svi ostali koji su umešani u ovaj slučaj”, rekla je ona.

“Od vas traže da budete stručnjak u svojoj oblasti … i ja to jesam. Dokazivala sam svoju stručnost iznova i iznova. Potpuno me je uništilo saznanje da u ova vremena, u svakom trenutku, vlada SAD-a ne misli da je potrebno ovde imati nekoga poput mene.”

Pročitajte još:

Vlada: Ne komentarišemo pojedinačne slučajeve

Kada su reporteri CNN-a pitali američke zvaničnike o njenom slučaju, američke službe za državljanstvo i imigraciju rekli su da ne komentarišu odluke koje se odnose na pojedinačne slučajeve.

“USCIS procenjuje svaku molbu, prijavu i zahtev, za svaki slučaj pojedinačno, kako bi utvrdio da li ispunjavaju sve standarde koji se zahtevaju primenjivim zakonima, propisima i pravilima. Sudije agencija mogu zatražiti dodatne dokaze i izdati naknadne odbijenice kada podnosilac ne pruži dovoljno dokaza da bi se uspostavila podobnost na osnovu prevladavanja standarda dokaza “, navodi agencija.

“Na podnosiocu zahteva – a ne na vladi, je da pokaže da potencijalni korisnik ispunjava uslove za ispunjavanje zakona.”

Foto:EPA-EFE/Doug Mills / POOL

Tramp pooštrio ograničenja

Podsetimo da je Trampova administracija poslednjih nekoliko nedelja pooštrila ograničenja imigracije kao deo reakcije vlade na pandemiju koronavirusa, i upozorila da bi moglo doći do većih ograničenja jer zvaničnici rade na zaštiti američkih radnih mesta. Zagovornici prava imigranata tvrde da su imigranti na prvim linijama borbe protiv pandemije i da je njihov rad neophodan deo ekonomije ove zemlje.

Doktorka Iafrat kaže da se žalila na odluku vlade u njenom slučaju.

Ona se žalila direktno guverneru Enruu Kuomu, kojem je čak rekla da se prvi put u životu oseća bespomoćno.

“Ovo mi je slomilo srce … Ne znam šta da radim. Ne znam šta sam mogla bolje da učinim i ne znam šta bih mogla drugačije da uradim” zaljučuje revoltirana i obeshrabrena doktorka.

Komentari

Vaš komentar