Lekar iz Crne Gore: Sami smo krivi za skok broja zaraženih

Svet 08. okt. 202016:36
Podeli:
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Dr Mladen Filipović, radiolog i direktor jedne privatne klinike u Podgorici, ocenio je u razgovoru za portal Nova.rs da se situacija sa epidemijom koronavirusa u Crnoj Gori, zemlji koja je među rekorderima u Evropi po broju novoobolelih, ipak nekako "hendluje".

Pročitajte još:

Veliki broj skupova i nedisciplina građana uticala je na veliki skok broja zaraženih u Crnoj Gori, kaže doktor Filipović.

„Nažalost, trenutno prema procenama medija i stručne javnosti Crna Gora je među rekorderima u Evropi po broju novoobolelih. Razloga za to ima mnogo, od lične nediscipline do nedopustivih javnih skupova i dešavanja“, rekao je Filipović.

Ipak, na sreću, kaže on, nema statistički očekivanih teških slučajeva koji bi mogli da ugroze inače krhk i preopterećen zdravstveni sistem Crne Gore jer novozaraženi imaju blaže simptome koji ne zahtevaju bolničko lečenje.

„Moj utisak da se situacija hendluje“

„Moj je utisak da se situacija sa koronom relativno solidno ‘hendluje'“, rekao je Filipović.

On je ocenio i da nema manipulacije kada je reč o broju novozaraženih i preminulih i da su, prema njegovim procenama, bolnički kapaciteti delimično popunjeni.

korona u crnoj gori
Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Nikšić

Filipović kaže da je u jednom trenutku situacija u Nikšiću bila problematična, sa velikim brojem pacijenata u bolnici, ali da je to veštim menadžmentom i preraspodelom pacijenata u vrlo kratkom roku rešeno.

„Kako će se situacija dalje odvijati, zavisi od broja pacijenata koji će morati da se jave bolnicma na lečenje“, rekao je Filipović i izrazio nadu da se neće ponoviti situacija sa Barom kada je u prvom talasu korone podleglo i više lekara što je dodatno oslabilo bolničke kapacitete.

korona u crnoj gori
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Pročitajte i:

Crna Gora crni rekorder

Podaci evropskih statistčkih centara od kraja septembra, pokazuju da Crna Gora, sa stopom od oko 1.699 inficiranih na 100.000 stanovnika, ima najveću stopu obolelih u Evropi.

Epidemiolog u penziji, profesor Novica Vujošević ocenio je prošle sedmice da je broj zaraženih najmanje tri puta viši u odnosu na prijavljeni broj jer oko 80 odsto inficiranih novim koronavirusom nema tešku kliničku sliku, pojedini se nisu javljali lekaru, a postoje i oni bez simptoma, koji ne znaju da su zaraženi, a prenose virus.

Iz Kliničkog centra Crne Gore danas je saopšteno da se u njihovim ustanovama trenutno leče 53 pacijenta inficirana koronavirusom, od kojih je 20 životno ugroženo.

U Crnoj Gori je u ponedeljak registrovano 759 pacijenata sa sumnjom na koronavirus, što je najveći broj dolazaka pacijenata u kovid ambilante, rekao je direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar