Lek za koronu koji je najviše obećavao ipak nije efikasan

Svet 24. apr. 202014:17
Podeli:
Foto: Shutterstock

Prvo potpuno kliničko ispitvanje leka Remdesivir, koji se pokazao uspešnim u lečenju pacijenata tokom epdimeje virusa SARS i MERS, nije imao efekta u lečenju obolelih od COVID-19, pisalo je u saopštenju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koje je potom uklonjeno sa sajta.

Remdesivir se prethodnih nedelja često navodio kao lek koji ima najviše šansi u lečenju pacijenata obolelih od koronavirusa, a bio je jedan u nizu lekova za koje je američki predsednik Donald Tramp tvrdio “da obećava”, prenosi Gardijan.

Međutim, u ispitivanju baziranom na 237 pacijenta lek nije uspeo da se pokaže uspešnim, a testiranje je prekinuto zbog nuspojava kod desetine pacijenata..

“Istraživanje je pokazalo da remdesivir nije povezan sa virološkim ili kliničkim koristima u lečenju od COVID-19”, pisalo je u saopštenju SZO, piše BBC.

Tokom ispitivanja, grupa pacijenata je lečena remdesivirom, dok je druga grupa imala standardnu negu u lečenju koronavirusa. Rezultati su ukazali da nije bilo velike razlike između dve grupe pacijenata. Stopa smrtnosti kod pacijenata koji su koristili remdesivir je 14%, dok je kod pacijenata koji nisu koristili lek, stopa smrtnosti iznosila 13%.

Kompanija Gilead, američka kompanija za biotehnologiju, sponzorisala je testove na remdesivir na 2.400 pacijenata sa teškim Covid-19 simptomima širom sveta. Takođe je testiranje leka na 1.600 pacijenata sa umerenim simptomima u 169 bolnica i klinika širom sveta.

Remdesivir je dugo predstavljan u javnosti kao jedini lek koji zapravo pokazuje efikasnost kod obolelih od koronavirusa, a STAT je čak pisao, preneo je tada CNN, da se „pacijenti Covid-19 koji dobijaju eksperimentalni lek pod nazivom ‘remdesivir’ oporavljaju brzo, a većina njih odlazi kući.“

Foto: Shutterstock

 

Pročitaj i:

Svi pacijenti koji su učestvovali u kliničkom ispitivanju leka imali su teške respiratorne simptome i temperaturu, ali mogli su da napuste bolnicu posle manje od nedelju dana lečenja, navela je tada doktorka koja je vodila ispitivanje, dr Ketlin Mulan, specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetu u Čikagu, koja vodi kliničko ispitivanje.

Doktor Brus Ajlvord, iz Svetske zdravstvene organizacije, izjavio je takođe nakon posete Kini da je remdesivir jedini lek koji je pokazao bilo kakve znake efikasnosti.

Ipak, i dalje ne postoji odobrena terapija za Covid-19, koji kod nekih pacijenata može izazvati tešku upalu pluća i akutni respiratorni distres sindrom. Nacionalni instituti za zdravlje i dalje organizuju ispitivanja na nekoliko lekova i drugih lečenja, među kojima je bio i remdesivir. Lek je prethodno testiran protiv ebole sa malim uspehom, a iako je kasnije nekoliko studija na životinjama pokazalo da lek može i da spreči i leči koronavirus, uključujući SARS i MERS pored aktuelnog Covida-19, i iako je i SZO još u februaru saopštila da je remdesivir pokazao potencijal protiv Covid-19, remdesivir ipak na kraju nije pokazao efikasnost.

Komentari

Vaš komentar