Legendarni novinar otkrio da je Tramp lagao svet o koroni

Svet 09. sep. 202023:37 > 23:53
Podeli:
Donald Trump
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/Chris Carlson

Američki predsednik Donald Tramp znao je da je bolest kovid-19 smrtonosnija od gripa kada je pogodila SAD, ali je želeo da umanji njen značaj, tvrdi u svojoj novoj knjizi novinar Bob Vudvord, koji je raskrinkao Votergejt aferu sa nekadašnjim predsednikom SAD Ričardom Niksonom.

Vudvord je od decembra prošle godine do jula ove čak 18 puta intervjuisao Trampa, piše BBC.

Prema rečima Vudvorda, Tramp mu je rekao da je virus „smrtonosna stvar“ i pre nego što je prvi smrtni slučaj potvrđen u SAD, navodeći kasnije da je želeo „da umanji njegov značaj“ kako bi izbegao paniku.

U avgustu je Tramp Vudvordovu knjigu nazvao „lažnom“, tvitujući da će „knjiga Boba Vudvorda biti laž, kao i uvek, kao i mnoge druge knjige“.

Takođe je čuvenog novinara nazvao „društvenim licemerom, koji nikad nema ništa dobro da kaže“.

U sredu su neki američki mediji objavili delove intervjua između Trampa i Vudvorda na mnogo tema, a knjiga će izaći 15. septembra.

O koronavirusu

U intervjuu sa Vudvordom, Tramp je nagovestio da je znao mnogo više o ozbiljnosti kovid-19 nego što je javno rekao.

Prema njihovom snimljenom razgovoru, Tramp je u februaru rekao Vudvordu da je koronavirus smrtonosniji od gripa.

Kasnije tog meseca, Tramp je obećao da je virus „u velikoj meri pod kontrolom“, i da će broj obolelih uskoro biti sveden na nulu. Tada je, takođe, rekao da je grip mnogo opasniji od kovid-19.

„Samo ostanite mirni. To će nestati“, rekao je Tramp 10. marta u Kongresu.

Donald Trump
Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

No, samo devet dana kasnije, odnosno dan pošto je Bela kuća proglasila epidemiju, Tramp je Vudvordu rekao: „Uvek ću želeti da umanjim značaj virusa. I dalje to želim, jer ne želim da stvaram paniku“.

Odgovarajući na pitanja novinara pres sekretarica Bele kuće Kajli Mekineni rekla je u sredu da je Tramp od početka bio odlično obavešten o virusu.

„Predsednik nikada nije umanjivao značaj virusa. On je bio priseban. Bio je ozbiljan u vezi sa njim… i preduzeo je odmah akciju“, rekla je Mekineni.

Kada su je novinari pitali zašto je Tramp Vudvordu, a ne i američkom narodu, rekao daje virus smrtonosan, Mekineni je navela da je na svojim brifinzima američki predsednik uvek govorio isto, a da pred javnošću nije želeo da širi paniku.

„Uvek je bio direktan i uvek je sledio savete medicinskih stručnjaka“, rekla je ona i dodala da je predsednik priznao da bi koronavirus mogao da ubije 200.000 ljudi.

O rasizmu

Kada je Vudvord u razgovoru 19. juna, povodom protesta „Životi Crnaca su bitni“ (Black Lives Matter) nagovestio Trampu da su „belci privilegovani“, on mu je odgovorio nešto u stilu „je l’ se ti opijaš?“.

Vudvord mu je na to odgovorio: „Samo vas slušam“.

Protesti posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda krajem maja izbili su širom SAD, ali i sveta.

Tramp je više puta ponovio da je učinio više za Afroamerikance od bilo kojeg predsednika Amerike od Abrahama Linkolna, koji je ukinuo ropstvo. No, 8. jula isto to je ponovio, ali je dodao da prema „crnačkoj zajednici ne oseća baš neku ljubav“.

O Severnoj Koreji

U svojoj knjizi Vudvord je, takođe, objavio desetine citata pisama koje su razmenili Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un.

U pismima, za koje BBC kaže da su napisana „lepršavim“ jezikom, Kim se Trampu obraća sa „Ekselencijo“ i dodaje da će njihovo „duboko i posebno prijateljstvo biti magično snažno“.
O drugim predsednicima

O svom prethodniku Baraku Obami, Tramp je Vudvordu rekao da misli da je „prilično precenjen“.

„Ne mislim da je Obama pametan. I ne mislim da je veliki govornik“, rekao je Tramp.

Prema CNN, Tramp je Vudvordu rekao da je nekadašnji predsednik Džordž Buš Mlađi „izgledao kao glupi moron, što je i bio“.

BONUS VIDEO:

Komentari

Vaš komentar