Lavrov zagovara zabranu razmeštanje naoružanja u svemiru

Svet 12. apr. 202109:30 > 09:52
Podeli:
Foto:Russian Foreign Ministry Press Service via AP

"Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov predložio je da se kao osnov za mehanizam kojim se zabranjuje razmeštanje oružja u svemiru koristi rusko-kineski nacrt dogovora podnet na Konferenciji o razoružanju u Ženevi 2014. godine", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Pročitajte još:

„Moskva se zalaže za početak pregovora o razvoju međunarodnog instrumenta kojim se zabranjuje raspoređivanje svih vrsta naoružanja u svemir“, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Dosledno polazimo od pretpostavke da će samo garantovano sprečavanje trke u naoružanju u svemiru omogućiti njegovu upotrebu u konstruktivne svrhe, za dobro čitavog čovečanstva“, rekao je ministar u video-poruci povodom 60-godišnjice leta Jurija Gagarina u svemir.

Prema njegovim rečima, međunarodna inicijativa da zemlje preuzmu političku obavezu da ne razmeštaju prve oružje u svemiru, koju je pokrenula Rusija, treba da stabilizuje situaciju u periodu dok se takav multilateralni dokument razvija. Kako je podsetio, punopravni učesnici inicijative su već tridesetak država.

Rusija se više puta zalagala za zaključivanje pravno obavezujućeg sporazuma svih svemirskih sila o sveobuhvatnoj zabrani militarizacije svemira. U oktobru prošle godine o tome je govorio zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

U maju prošle godine ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov izjavio je da Sjedinjene Američke Države uz podršku svojih saveznika i NATO-a pokušavaju da od svemira naprave područje vojnih operacija i mogućih sukoba između naših zemalja.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar