Lavrov: Rusija podržava principe Dejtonskog sporazuma

Svet 14. dec. 202020:31 > 20:54
Podeli:
Foto:BETAPHOTO/HINA/FENA

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je u dvodnevnu posetu BiH, gde se u Istočnom Sarajevu sastao sa zvaničnicima Republike Srpske. On je izjavio da Rusija podržava principe Dejtonskog sporazuma i pozvao sve da ga poštuju, uz poruku da svaki pokušaj njegovog rušenja može izazvati najozbiljnije rizike i posledice.

„Temeljni principi zahtevaju da svi problemi u Bosni i Hercegovini budu rešeni unutrašnjim političkim dijalogom, bez stranog mešanja“, istakao je šef ruske diplomatije na konferenciji za novinare nakon sastanka sa zvaničnicima Republike Srpske i predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, prenela je RTRS.

Lavrov je kazao da je sazrelo pitanje o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika jer, kako je naglasio, Bosni i Hercegovini nije potreban međunarodni protektorat.

On je istakao da je primljena na znanje odluka Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, dodavši da Rusija smatra da je ona ispravna, prenosi N1.

Lavrov je istakao da je Rusija spremna za nastavak saradnje sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom u borbi protiv pandemije virusa korona, uključujući i aspekt koji se odnosi na nabavku ruske vakcine.

Dodik je na konferenciji za medije rekao da je na sastanku sa Lavrovom razgovarano o Dejtonskom sporazumu koji nije napravljen da bude promenjen i ukinut bez saglasnosti oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda.

„Mi smo se godinama protivili međunarodnom intervencionizmu visokog predstavnika i zato danas tražimo da Kancelarija visokog predstavnika i on sam budu ukinuti“, kazao je Dodik.

On je istakao da su takozvana Bonska ovlašćenja prevara i da svi zakoni koje je nametnuo visoki predstavnik moraju da budu ukinuti.

Foto:BETAPHOTO/HINA/FENA

Dodik je istakao da je na današnjem sastanku razgovarano o dobrim odnosima Republike Srpske i Rusije i da je konstatovano da nema otvorenih pitanja, a zahvalio je Rusiji na ulozi u kreiranju i dolasku do Dejtonskog sporazuma, a posebno za podršku njegovoj implementaciji.

„Ta podrška je bila veoma važna i dovela je do toga da zaista znamo da u svetu postoje oni koji su spremni da se drže potpisanog sporazuma“, istakao je Dodik.

Ponovio je da Republika Srpska ne želi i ne prihvata članstvo u NATO, a poručio je i da se Banjaluka neće pridružiti sankcijama protiv Rusije. Naglasio je da Republika Srpska od Rusije nije tražila nikakvu podršku za secesiju, za šta neki pokušavaju da je optuže.

Sastanku su, pored Dodika, prisustvovali predsednica RS Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, kao i zvaničnici Predstavničkog doma i Doma naroda BiH Nebojša Radmanović i Nikola Špirić.

Dodik je poklonio Lavrovu ikonu staru 300 godina u pozlati, koja je pronađena u Lugansku, prenosi N1 Sarajevo.

Na poleđini ikone utisnut je pečat.

Lavrov će se večeras u Sarajevu, u hotelu Evropa, sastati sa predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, a sutra sa članovima Predsedništva BiH i ministrarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar