Lavrov napravio scenu na samitu u Kambodži kada je video ko je sledeći govornik

Svet 05. avg 202215:18 > 15:42
Podeli:
Sergej Lavrov u Egiptu Foto:EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM

Tenzije između Kine i Tajvana koje traju nekoliko dana unazad, dovele su do povećane nepetosti i na samitu Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Kambodži.

Prema pisanju Rojtersa, kineski ministar spoljnih poslova Vaing Ji i njegov ruski kolega Sergej Lavrov danas su napustili sednicu kada je svoje izglaganje počeo Jošimasa Hajaši, japanski ministar spoljnih poslova.

Foto: Tanjug/AP /Heng Sinith

Ovo je samo mali deo sve veće napetosti vezane za vojne vežbe Kine u vodama Tajvana.

Ministarstvo odbrane Tajvana je nakon prvog dana kineskih vežbi objavilo da je Kina lansirala 11 balističkih raketa "Dongfeng", u vode u blizini severne, južne i istočne obale ostrva. Kina je saopštila da je poslala više od 100 borbenih aviona i 10 ratnih brodova na vojne vežbe, piše AP.

Foto: Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service /AP

Ministarstvo odbrane Tajvana je odlučilo da pošalje avione i brodove, kao odgovor na poteze Kine. Ističu da su rasporedili raketne sisteme na kopnu da nadgledaju situaciju. Dodaje se da će tajvanska vojska pripremiti borbenu gotovost, ali neće tražiti rat.

PROČITAJTE JOŠ:

Japan je istakao da je pet raketa, od ukupno njih 11, palo u njihovu ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana. Upravo zbog toga su pale teške reči između predstavnika Kine i Japana na samitu ASEAN-a. Vang je otkazao sastanak sa japanskim predstavnikom u Kamboždi dan ranije, a Kina je navela nezadovoljstvo zbog izjave G7 u kojoj se poziva da se mirnim putem reše tenzije oko Tajvana.

Na sumitu pored Kine, Rusije i Japana, učestvuju još i Australija i SAD.

BONUS VIDEO: Tragedija na Tajvanu: Zgrada planula u tri ujutru

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar