Lavrov: Napadi na Severni tok 2 će se nastaviti

Svet 15. sep. 202110:19
Podeli:
Foto: Yuri Kochetkov/Pool via AP

Pokušaji napada na gasovod „Severni tok 2“ će se nastaviti, a proces dobijanja dozvole za pokretanje gasovoda mogao bi da potraje oko četiri meseca, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Pročitajte još:

„Svi radovi su završeni, sada je u toku proces dobijanja neophodnih dozvola od nemačkog regulatora. Kako se ispostavilo, proces je prema nemačkim zakonima spor, treba četiri meseca“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka Saveta ministara spoljnih poslova zemalja Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

On je istakao da nema sumnje da će se pokušaji „napada“ na gasovod nastaviti.

Prema njegovim rečima, Rusija ne isključuje mogućnost da će agresivno nastrojena manjina u Evropskoj uniti pokušati da ostatku nametne negativan stav prema „Severnom toku 2“.

„Razgovaraćemo sa onima u Evropskoj uniji koji su za to spremni. Ali ako se bude pratila ova logika… da niko ne treba sam da odlučuje o svojim poslovima sa Rusijom, već samo preko Evropske unije, to bi mogao biti nagoveštaj da neko u Briselu želi svima da nametne politiku te agresivne manjine prema “Severnom toku 2““, istakao je ruski ministar.

Lavrov je ocenio da se gasovodu najvatrenije protive baltičke zemlje, Poljska i nekoliko drugih zemalja Evropske unije, koje se „vode antiruskim motivima“.

Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

„Još jednom sam se uverio da pokušavaju da prilagode celokupnu politiku Evropske unije stavovima, ukusima i manirima ove rusofobične manjine“, konstatovao je ministar.

Lavrov smatra da Kijev stalno pokušava da dovede temu „Severnog toka 2“ na nivo histerije, a vlasti nastavljaju da mole za nešto, uključujući na temu ulaska u NATO.

„Naši ukrajinski prijatelki stalno pokušavaju da ovu temu dovedu do nivoa histerije. Već im je postala navika, po pravilu, da mole nešto od Zapada. Evo “Severnog toka“: Zaustavite ga! A ako ne možete da ga zaustavite, dajte nam novaca kao kompenzaciju… I pustite nas u NATO, Evropsku uniju, odavno smo spremni. Prosjače i prosjače“, istakao je Lavrov.

On je dodao da bi Ukrajina trebalo da ima neko dostojanstvo.

„Ukrajinski narod sa bogatom istorijom zaslužuje da ipak bude onaj koji stvara, a ne onaj koji moli sa stalno ispruženom rukom“, zaključio je Lavrov.

Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Prošle nedelje „Gasprom“ je saopštio da je tehnički završena morska deonica drugog kraka gasovoda „Severni tok 2“.

Međutim, i dalje postoje brojne birokratske prepreke koje kompanija mora da prevaziđe pre puštanja gasovoda u rad.

Gasovod „Severni tok 2“ sastoji se od dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje koji idu od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

Radovi na gasovodu prekinuti su u decembru 2019. posle čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ odustala od polaganja cevi zbog pretnji od američkih sankcija.

Od decembra 2020. godine izgradnja gasovoda je nastavljena i u potpunosti je završena u jutro 10. septembra 2021.

BONUS VIDEO: Dokumentarac o zagađenju Smedereva 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar