Lavrov: Incident u Sarajevu je poruka spoljnih igrača

Svet 15. dec. 202018:24
Podeli:
Foto:BETAPHOTO/HINA/FENA

Ministar inostranih poslova Seggej Lavrov istakao je da incident u Sarajevu ne smatra bitnim za politiku Rusije i razvoj odnosa i naglasio da ta odluka nije doneta samostalno, već da je u pitanju "poruka spoljnih igrača". Član Predsedništva BiH Željko Komšić odbio je da prisustvuje današnjem sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, koji je u služenoj poseti BiH. Istu odluku zatim je doneo i njegov kolega Šefik Džaferović.

„Političari koji su doneli tu odluku nisu samostalni , očigledno rade po nečijem nalogu i ne izražavaju interese svojih birača nego interese spoljnih snaga koje nisu zainteresovane za to da zemlje Zapadnog Balkana realizuju pravo na realizovanje uzajamno korisne saradnje. Sećam se da je Federika Mogerini rekla da je to zona interesa EU i da svi ostali uključujući Rusiju tamo nema šta da rade. To je filozofija koja je ukorenjena još od kolonijalnih vremena ali suprotstavljati se tom mentalitetu je neophodno“, rekao je Lavrov.

Podsetimo, Član Predsedništva BiH Željko Komšić odbio je da prisustvuje današnjem sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, a istu odluku je zatim doneo i njegov kolega Šefik Džaferović.

Poseta Lavrova BiH je stigla na 25. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u vreme sve učestalijih rasprava o promeni ustrojstva Bosne i Hercegovine.

Pretpostavlja se da je jedan od razloga otkazivanja susreta način na koji je ova poseta Lavrova organizovana, s obzirom da je Lavrov prvo otišao na sastanak sa delegacijom Republike Srspke, a zatim je u ponedeljak uveče održao i sastanak sa liderom HDZ i članom Kolegijuma Doma naroda BiH Draganom Čovićem.

Takođe, na sastanku Dodika i Lavrova u Istočnom Sarajevu nije bila istaknuta zastava države Bosne i Hercegovine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar