Lapid: Poseta UAE početak puta prema miru

Svet 30. jun. 202120:39
Podeli:
Jairu Lapid
Jairu Lapid Foto:EPA/ABIR SULTAN

Izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid izjavio je danas da je njegova poseta Ujedinjenim Arapskim Emiratima početak puta prema trajnom miru s drugim zemljama Bliskog istoka, čime je pružio ruku prijateljstva arapskim državama, koje još uvek oprezno pristupaju normalizaciji odnosa s Izraelo

Lapid je prvi izraelski ministar inostranih poslova koji je posetio Ujedinjene Arapske Emirate otkako je ta zemlja Zaliva uspostavila diplomatske odnose s Izraelom prošle godine, preneo je Rojters.

Lapid je takođe izrazio zabrinutost u vezi sa iranskim nuklearnim sporazumom o kojem se pregovara u Beču.

POGLEDAJTE JOŠ:

Lapidova poseta dolazi u trenutku nesuglasica Izraela i arapskih zemalja zbog pokušaja SAD da ponovo postanu deo nuklearnog sporazuma iz 2015. između Irana i svetskih sila.

Pre tri godine tadašnji američki predsednik Donald Tramp izašao je iz dogovora, a podržale su ga Saudijska Arabija i saveznici u Zalivu.

“Ova poseta nije kraj mira, već njegov početak“, rekao je Lapid. „Naša ruka je pružena (…) Nadam se da je ova poseta prva od mnogih i da ćemo s našim novim prijateljima nastaviti stvarati istoriju u čitavoj regiji“, kazao je on.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar