Lapid: Odnos sa SAD je najbitniji za Izrael

Svet 27. jun. 202121:00 > 21:03
Podeli:
Entoni Blinken i Jair Lapid
Entoni Blinken i Jair Lapid Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harni

Izrael ima ozbiljne rezerve prema iranskom nuklearnom sporazumu o kojem se pregovara u Beču, izjavio je u Rimu novi ministar spoljnih poslova Jair Lapid tokom današnjeg susreta i razgovora sa svojim američkim kolegom Entonijem Blinkenom.

Lapid je najavio da će „popraviti greške“ koje su u poslednjih nekoliko godina napravljene u odnosima između dve zemlje.

Na prvom sastanku licem u lice otkako je nova izraelska vlada položila zakletvu pre dve nedelje, američki državni sekretar Antoni Blinken i Lapid najavili su da će razgovarati o izraelskim sporazumima normalizaciji sa arapskim državama u Persijskom zalivu.

Entoni Blinken Foto: Clemens Bilan/Pool via AP

Blinken je rekao da SAD podržavaju te sporazume, ali da oni ne mogubiti zamena za angažman na pitanjima između Izraela i Palestinaca.

Binken je, takođe, potvrdio da će pokrenuti pitanje humanitarne pomoći Palestincima u pojasu Gaze, prenosi Rojters.

Iran i SAD vode indirektne razgovore o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija uvedenih Teheranu.

Novi premijer Izraela Naftali Bennet nastavlja da se protivi tom sporazumu, kao i njegov prethodnik, konzervativac Benjamin Netanjahu.

Američki državni sekretar je, u sklopu svoje evropske turneje, nakon poseta Francuskoj i Nemačkoj, doputovao u nedelju u Rim gde će tokom narednih nekoliko dana razgovarati sa italijanskim državnim vrhom, papom Franjom, liderima G20 i drugim zvaničnicima.

Blinken i italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo u ponedeljak će u Rimu predsedavati sastankom Globalne koalicije za borbu protiv ISIS.

Potom će se šef američke diplomatije sastati i sa italijanskim premijerom Marijom Dragijem i predsednikom Serđom Matarelom, sa kojima će, između ostalog, razgovarati o ratu i humanitarnoj situaciji u Siriji, prenosi GA.

Blinken će u ponedeljak u Vatikanu imati susret i sa papom Franjom i nadbiskupom Polom Galagerom i očekuje se da će glavne teme na tom sastanku biti klimatske promene, trgovina ljudima i pomoć zaduženim siromašnim zemljama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar