Lapid: Novi predsednik Irana posvećen nuklearnim ambicijama

Svet 20. jun. 202112:12
Podeli:
Ebraim Raisi
Ebrahim Raisi Foto:Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid ocenio je da je novoizabrani predsednik Irana Ebrahim Raisi posvećen nuklearnim ambicijama režima u Teheranu.

Pročitajte još:

„Novi predsednik Irana, poznat kao kasapin Teherana, ekstremista je odgovoran za smrt hiljada Iranaca. On je posvećen nuklearnim ambicijama režima i njegovoj kampanji globalnog terora“, objavio je Lapid u subotu uveče na Tviteru.

U odvojenom saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Izraela je navedeno da bi izbor Raisija trebalo da „podstakne ozbiljnu zabrinutost međunarodne zajednice“, preneli su izraelski mediji.

Portparol izraelskog ministarstva Lior Haijat je ocenio da će Raisi biti najekstremniji predsednik Irana u istoriji.

„To je ekstremistička ličnost, posvećena brzom napredovanju vojnog nuklearnog programa, njegov izbor je doprineo da iranske istinske maligne namere budu jasnije“, naveo je portparol.

Ebrahim Raisi
Ebrahim Raisi Foto:Tanjug/Ayoub Ghaderi/ Young Journalists Club, YJC via AP

U četvrtak je ministar odbrane Izraela Beni Ganc rekao da Izrael i SAD ubrzano rade da pojačaju nadzor nuklearnog programa Teherana, upozoroviši da su „sve opcije u igri“, aludirajući na spremnost Izraela da izvede vojni udar kako bi sprečio Iran da se snabde nuklearnim oružjem.

Načelnik Generalštaba Izraela Aviv Kohavi sastaće se danas u Vašingtonu s američkim zvaničnicima i razgovarati o iranskom nuklernom programu i ekspanzionističkim naporima te zemlje u regionu, najavila je izraelska vojska.

Kohavi je otputovao u SAD u vreme napetosti u odnosima SAD i Izraela, s obzirom da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena namerava da se vrati nuklearnom sporazumu s Iranom iz 2015. godine, čemu se izraelski zvaničnici protive.

Izraelski TV Kanal 12 preneo je sinoć da izraelski bezbednodsni zvaničnici veruju da će novi predsednk Irana usvojiti čvrstorukaške poglede vrhovnog lidera Alija Hamneija u odnosu na spoljnu i nuklearnu politiku, ocenivši da Izrael ponovo mora pripremati plan za potencijalni napad na nuklearna postrojenja Islamske Republike.

Raisi, sudija čvrstorukaš koji je pod sankcijama SAD zbog kršenja ljudskih prava, pobedio je u subotu na predsedničkim izborima u Iranu, kako se i očekivalo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar