Lajčak nakon razgovara sa Abazovićem: CG lider u pregovorima

Svet 05. mar. 202119:49
Podeli:
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC/ANDREJ CUKIC

Crna Gora je lider u pregovorima o priključenju Evropskoj uniji na prostoru Zapadnog Balkana, izjavio je danas specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u razgovoru sa potpredsednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem. Abazović je saopštio da članstvo u Evropskoj uniji među građanima Crne Gore uživa nikad veću podršku.

Kako je saopšteno posle razgovora, Abazović je istakao da je spoljnopolitički kurs Vlade članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i da Vlada jasno stremi potrebnim reformama kako bi ubrzala proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

„Evropska perspektiva najbolja je spoljnopolitička vizija Crne Gore i Zapadnog Balkana. Jedino snažna građanska država i društvo vladavine prava mogu dovesti do članstva Crne Gore u Evropskoj uniji“, naveo je Abazović.

Abazović je saopštio da članstvo u Evropskoj uniji među građanima Crne Gore uživa nikad veću podršku.

„Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je najveći od svih prioriteta i Vlada će se svim kapacitetima obračunati sa tim problemom“, rekao je Abazović.

Lajčak je naveo da je Evropska unija posvećena integraciji Zapadnog Balkana, kao pitanju od najvišeg prioriteta i zajedničkog značaja.

Prema njegovim rečima, Crna Gora, da bi dalje napredovala na svom putu ka EU i ispunila privremena merila za poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju EU, treba da ostvari dalji napredak u reformama iz oblasti vladavine prava, uključujući i da ostvari dalji napredak, a ne da nazaduje, u sprovođenju reforme pravosuđa.

Dritan Abazović Foto:E-Stock/Petar Jovanović

Ukazao je takođe da eventualne promene tužilačkih zakona treba sprovesti u skladu sa preporukama Venecijanske komsije. Lajčak je naveo da je veoma važno da institucije sistema, naročito sudstvo i tužilaštvo, moraju biti nezavisni u svom radu.

Lajčak je naveo da je politička tranzicija i mirna smena vlasti na nedavno održanim izborima istorijski momenat za Crnu Goru, navodi se u saopštenju iz Abazovićevog kabineta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

18:37

Komentari

Vaš komentar