Kurti: Kampanja protiv Albanaca u Preševu neprihvatljiva

Svet 24. maj. 202119:11
Podeli:
Aljbin Kurti Foto:Tanjug/AP Photo/ Visar Kryeziu

Premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti danas je, u razgovoru sa predsednikom Albanskog nacionalnog veća u Srbiji Ragmijem Mustafom, optužio Srbiju za "kampanju" protiv Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Kurti je rekao da „pomno prati“ situaciju i položaj Albanaca u tim opštinama i optužio Srbiju da ono što tamo nije uspela da „učini tenkovima, sada čini administrativno“, objavio je portal Reporteri.

„Kampanja protiv albanskih stanovnika u Preševskoj dolini je neprihvatljiva i treba je zaustaviti što je pre moguće“, rekao je Kurti.

Predstavnici prištinskih vlasti su sa Mustafom, takođe, razgovarali o „pasivnom“ odnosu prema albanskom stanovništvu u tim većinski albanskim sredinama, koji je, kako su ocenili, „posebno intenziviran u Medveđi“, prenosi KosovoOnlajn pisanje portala Reporteri.

U tekstu se dodaje da je Mustafa zahvalio Kurtiju na prijemu i posebno na, kako se navodi, sredstvima koja je prethodna kosovska vlada, kada je on bio premijer, izdvojila za pomoć tokom pandemijske krize.

Mustafa je, takođe, predstavio razne projekte koje opštine sa albanskom većinom na jugu Srbije planiraju da sprovedu.

Kurti i Mustafa su se složili da „intenziviraju saradnju“ u cilju poboljšanja položaja Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, piše portal Reporteri.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar