Kurc u Berlinu o delta soju: Vakcina, vakcina, vakcina

Svet 22. jun. 202114:13
Podeli:
Sebastijan Kurc Foto.AP Photo/Ronald Zak

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji se nalazi u poseti Berlinu, razgovarao je sa nemačkim političarima i ekspertima pre svega o širenju delta soja korona virusa.

Pročitajte još:

Kurc se sastao sa predsednikom Bundestaga Volfgangom Ssojblom i odrzao govor u Udruženju nemačke industrije povodom Dana industrije.

U berlinskoj bolnici Čarite Kurc je razgovarao sa glavnim nemačkim virusologom Kristijanom Drostenom.

Kurc se interesovao za procene o razvoju pandemije na jesen. Kazao je da je razmena sa nemačkim i međunarodnim ekspertima pomogla u vođenju borbe protiv pandemije u Austriji, i dodao da se ta razmena ne sme zapostaviti ni u narednom periodu.

Kurc smatra da se debata o razvoju korona virusa tokom leta i jeseni vodi suviše površno. Pandemija, podseća, dolazi u talasima, i ekstremno je sezonalna i regionalna.

Kurc je izrazio uverenje da će do jeseni oko 75 odsto Austrijanaca biti vakcinisano.

„Delta soj moramo shvatiti ozbiljno i budno pratiti, ali ne postoji razlog za paniku, jer sve vakcine koje koristimo deluju i protiv njega. Zbog toga je moja poruka – vakcina, vakcina, vakcina“, rekao je Kurc.

Kazao je da je delta soj u međuvremenu svuda prisutan i da bi bilo čudno ako bi potpuno nestao.

Uoči današnje posete Berlinu Kurc je video linkom razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a to što je razgovor bio samo virtuelni on je objasnio nemogućnosti usklađivanja termina.

„Ne postoji nijedan šef vlade jedne države sa kojom sam tokom pandemije toliko puta razgovarao kao sa Merkelovom“, rekao je Kurc, dodajući da je njihov odnos samo ranije, tokom izbegličke krize, bio težak.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar