Kurc traži brzo odobrenje Oksfordove vakcine

Svet 18. jan. 202121:19
Podeli:
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pozvao je da se u Austriji požuri sa odobrenjem vakcine koju su razvili Univerzitet Oksford i kompanija AstraZeneka navodeći da je svaki dan važan kada je reč o vakcinaciji protiv korone.

„Evropska agencija za lkove (EMA) još od 12. januara ima sve bitne podatke o Oksfordovoj vakcini. Sada je potrebno što pre da se odobri za upotrebu nakon svih tih naučnih činjenica kako bi se u ovom prvom kvartalu u Austriju dostavilo dva miliona doza, što bi značajno poboljšalo kampanju vakcinacije u ovoj zemlji“, naglasio je Kurc dodajući da još nije preciziran datum odobrenja.

Naveo je da je britanski soj virusa očito zarazniji te da to sve zemlje stavlja pred velike izazove poput blokada širom Evrope.

Ukoliko se odobri Oksfordova vakcina to znači da će Austrija dobiti dva miliona doza.

Austrija je u nedelju produžila karantin za još dve nedelje uz objašnjenje da je to neophodno zbog širenja novog zaraznijeg soja koronavirusa.

Ublažavanje mera prvobitno je bilo zakazano za 25. januar, ali zbog nove mutacije virusa otkrivenog u Britaniji, koja je mnogo zaraznija, stručnjaci su upozorili da bi otvaranje bilo preuranjeno.

Prema prvim podacima, soj B.1.1.7 je već relativno raširen u Austriji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar