Kurc pripremao akciju protiv crkve, mejlovi sve otkrili

Svet 31. maj. 202112:08
Podeli:
Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Protokol četova i mejlova austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i nekadašnjeg ministra finansija Tomasa Šmita pokazao je da je vlada dugo pripremala akciju protiv rimokatoličke crkve, zbog njene kritike politike vlade prema migrantima.

PROČITAJTE JOŠ:

To proizilazi iz dokumenta aktuelne istrage protiv kancelara Kurca zbog navodnih lažnih iskaza pred istražnim odborom u vezi afere „Ibica“.

Ministarstvo finansija je 4. marta 2019. dobilo od vlade zahtev za pravljenje spiska svih poreskih povlastica verskih zajednica, prenosi Tanjug.

Devet dana kasnije ministar Ssmit je dobio nalog od Kurca da „da gas“ protiv predstavnika crkve.

On je, prilikom sastanka sa generalnim sekretarom Biskupske konferencije Peterom Ssipkom, najavio „pretresanje“ poreskih olakšica crkve i smanjenje podsticajnih sredstava.

Nakon tog sastanka „palo“ je sporno obećanje Ssmitu – „dobićeš sve što želiš“.

Dve nedelje kasnije je Ssmit postavljen na mesto šefa državnog holdinga OeBAG, a Kurc je pred istražnim odborom tvrdio da nije bio upućen niti pitan za to postavljanje.

Predstavnici crkve polaze od toga da je tadašnja pretnja bila vezana sa kritikom crkve politike prema migrantima.

Naime, 1. marta 2019. Ssipka je nazvao planirano pritvaranje podnosilaca molbi za azil kao „napad na ljudska prava“.

Međutim Ministarstvo finansija odbacuje tvrdnje crkve i objašnjava da su poreski privilegije rimokatoličke crkve u visini od 15 milijardi evra, te da se u okviru sprovođenja poreskih olakšica analiziraju i poreske privilegije grupa i organizacija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar