Kurc osudio tajne ugovore o vakcinama unutar EU

Svet 12. mar. 202116:17 > 16:19
Podeli:
Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc optužio je pojedine članice Evropske unije za tajne pregovore sa laboratorijama, kritikujući nejednaku distribuciju vakcina protiv koronavirusa među zemljama.

„Postoje indicije da je postojao forum, bazar na kojem su postignuti dodatni sporazumi država članica i farmaceutskih kompanija“, rekao je novinarima Kurc.

Pročitajte još:

Kancelar je dodao da je te informacije podelio sa liderima Belgije, Grčke, Poljske, Slovenije i Češke.

„Mnogi nisu mogli da veruju svojim ušima jer je to očigledno u suprotnosti sa političkim ciljem EU o jednakoj raspodeli vakcina“, rekao je on.

Kurc je dodao da je potrebno utvrditi ko je potpisao te ugovore, ističući da su oni „tajni“ i da nije mogao da ima uvid u njih.

Prema njegovim rečima, Malta će tako do leta dobiti „do tri puta više doza po stanovniku od Bugarske“. Koristi bi imala i Holandija, koja bi trebalo da „do kraja juna dobije dvostruko više doza od Hrvatske“. Letonija bi takođe bila oštećena, a Austrija je negde u sredini.

Jedan portparol Evropske komisije je rekao da je „polazna tačka Komisije raspodela doza na osnovu broja stanovnika, ali države članice mogu da zatraže dobijanje više vakcina od drugih“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar