Njujork: Kuomu rok do 13. avgusta da pruži dokaze pre opoziva

Svet 05. avg. 202121:45
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Poslanici američke savezne države Njujork saopštili su danas guverneru Endrjuu Kuomu da je istraga o opozivu skoro gotova i odredili su mu 13. avgust kao krajnji rok da pruži dodatne dokaze pre konačne odluke. Kuomo je optužen da je seksualno uznemiravao žene u svom okruženju, što je on negirao i poručio da neće dati ostavku na funkciju.

Od marta, sudski komitet skupštine Njujorka istražuje da li ima osnova za opoziv demokratskog guvernera zbog optužbi za seksualno uznemiravanje 11 žena, obmanjivanja javnosti oko izbijanja žarišta kovida-19 u staračkim domovima i korišćenja državnih resursa i osoblja za njegov posao oko knjige, vredan pet miliona dolara, preneo je AP.

U današnjem pismu, pravna firma koja je vodila istragu, Dejvis Polk & Vordvel, podsetila je pravni tim Kuoma da je sudskim putem zatražila određena dokumenta i očekuje „punu saradnju guvernera“, ali da mu je vreme da odgovori skoro isteklo.

„Želimo da vas informišemo da se istraga bliži kraju, kao i da će skupština uskoro razmatrati opoziv vašeg klijenta. Shodno tome, pozivamo vas da pružite bilo kakve dodatne dokaze ili pisane dokumente koje biste želeli da komitet razmotri pre nego što se završi posao“, navodi se u pismu.

Komitet će se sastati po ovom pitanju u ponedeljak.

U saopštenju nezavisne istrage, koju je nadgledala glavna tužiteljka Letiša DŽejms, utvrđeno je da je Kuomo uznemirio najmanje 11 žena, i da se njegova administracija osvetila bar jednoj od njih jer je izašla u javnost sa optužbama.

Kuomo je negirao da je seksualno uznemiravao ikoga i insistirao da otkrića ne oslikavaju činjenice.

Opirao se višestrukim pozivima na ostavku od brojnih njujorških viđenijih demokrata i od predsednika Džoa Bajdena.

BONUS VIDEO: Treća doza vakcine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar