„Ku*ka mora da plati“: Raskrinkan plan američkih ekstremista

Svet 10. okt. 202013:40 > 13:42
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/John Locher

"Guvernerka Vitmer je tiranska kučka! Ne znam, momci, moramo da uradimo nešto. Dajte mi neke ideje šta bismo mogli da uradimo", napisao je u aprili u Fejsbuk grupi Adam Foks.

Pročitajte još:

Ideje su se razmenjivale neko vreme dok konačno nisu došli do poslednje oko koje su se svi složili – Vitmer će oteti iz njenog letnjikovca i odvesti u Viskonsin na tajnu lokaciju gde će joj suditi za sve njene „grehe“.

„Zgrabi i beži, čoveče!“ zaključio je jedan od momaka.

„Momci“ su pripadnici desničarskih milicijskih grupa, okupljeni u zajedničkoj mržnji prema saveznoj vladi i merama koje je guvernerka Mičigena, Grečen Vitmer, sprovodila tokom leta u sprečavanju širenja koronavirusa, preneo je Jutarnji list.

Šestorica muškaraca juče su optužena za planiranje otmice guvernerke, a još sedmorica zbog sumnje da su povezani s militantnom grupom Vulverin Vočmen. Šestorica su, kako je danas javio Rojters, optužena za terorizam. I sama guvernerka je prethodnih dana isticala da se ne radi o „miliciji“, već o domaćem terorizmu.

Rušenje vlade

FBI je ovu priču počeo da istražuje početkom godine kad je na društvenim mrežama pratio objave o nasilnom rušenju vlade i napadima na policiju. Nekoliko muškaraca je posebno iskakalo u svojim objavama pa se FBI usredsredio na njih. Ubrzo su se ubacili u grupe na društvenim mrežama i imali svoje doušnike. Zatim su počeli da odlaze na sastanke gde su mogli uživo da prate u kojem se smeru razvijaju ove grupe.

Američke milicijske grupe su desničarske ekstremističke organizacije motivisane mržnjom prema „tiranskoj vladi“. Njihov krajnji cilj je „boogaloo“, odnosno ustanak ili drugi građanski rat. Te desničarske grupe su najveći zamah imale 1990-ih kad su delovale u svih 50 saveznih država i brojale oko 60 hiljada članova.

Početkom 21. veka su utihnule, da bi se ponovno probudile jačanjem društvenih mreža koje im olakšavaju regrutovanje novih članova. Njihove pristalice se često, od prvobitne priče o samodovoljnom društvu utemeljenom na Povelji o pravima, okrenu planiranju krivičnih dela poput dizanja zgrada u vazduh i atentata na vladine službenike.

Tako je bilo i sa grupom koja je planirala otmicu guvernerke. Operacija je trebalo da uključuje 200 muškaraca koji bi upali u državni kabinet u Mičigenu i uzeli taoce, uključujući guvernerku kojoj bi sudili za izdaju pre predsedničkih izbora u novembru.

Elektrošoker i kodna imena

Na kraju su odlučiti da otmu Grečen Vitmer iz njenog letnjikovca. Planirali su da u begu raznesu most i pobegnu brodom. FBI je uspeo da uz pomoć tajnih uređaja snimi razgovore.

Saznali su da grupa planira, uz napad na državni kabinet, da Molotovljevim koktelima uništi policijska vozila. Tokom vikenda nalazili su se na privatnom posedu gde su imali treninge s vatrenim oružjem. U međuvremenu su izrađivali bombe, kupili su elektrošoker i noćne naočare za vid, a razvili su i sopstveni šifrirani jezik. „Pekar“ je bio dobavljač eksploziva, a „kolač“ bomba.

Što se tiče sedmorice drugih uhapšenih, oni su optuženi za 19 krivičnih dela, uključujući saučesništvo ili povezanost s ekstremističkom grupom Vulverin Vočmen.

„Oslobađanje“ Mičigena

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp se na Tviteru osvrnuo na ovaj slučaj, iskoristivši ga za dalji obračun sa demokratama. On je napisao da je guvernerka Vitmer obavila „užasan posao“, a potom istakao da je njegovo ministarstvo pravde razotkrilo opasnu zaveru da guvernerka bude oteta, a da ga je ona zauzvrat, umesto da zahvali predsedniku, nazvala belim suprematistom.

Dodao je i da demokratski kandidat Džo Bajden i sama Demokratska stranka „odbijaju da osude antifu i levičare“.

Ipak, mediji i korisnici društvenih mreža podsećaju na Trampov tvit iz aprila u kojem je poručio: „Oslobodite Mičigen!“

Takođe, mnogi ukazuju i na njegov benevolentan stav prema belim suprematistima i desničarskim organizacijama koje je takođe odbio da osudi tokom prve predsedničke debate, što se ispostavilo kao jedan od ključnih događaja tog nesrećnog okršaja sa Džoom Bajdenom.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram