Kubanska vlada odlučila: Demonstranti će na sud

Svet 25. jul. 202119:46
Podeli:
Kuba, protest
Foto: EPA-EFE/Ernesto Mastrascusa

Do sada je 59 Kubanaca procesuirano zbog učešća u do sada neviđenim demonstracijama protiv vlade ranije ovog meseca, saopštio je visoki kubanski zvaničnik.

Optužbe su bile manje, a ukupan broj privedenih nije objavljen usled žalbi rođaka koji traže informacije o voljenima.

„Do juce je 19 sudskih postupaka stiglo je do opštinskih sudova u zemlji, u slučajevima u kojima je učestvovalo 59 osoba optuženih za počinjenje navodnih zločina tokom ovih nereda“, rekao je novinarima u subotu predsednik Vrhovnog suda Ruben Remigio Fero.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na hiljade Kubanaca 11. i 12. jula izašlo je na ulice uzvikujući „Sloboda“, „Dole diktatura“ i „Gladni smo“ u najvećim protestima od revolucije koja je Fidela Kastra dovela na vlast 1959. godine.

Stotine ljudi je uhapšeno, a mnogi se suočavaju sa optužbama za neumesno ponašanje, remećenje javnog reda, vandalizam i širenje epidemije korona virusa zbog navodnog marširanja bez zaštitnih maski.

Nezavisni posmatrači i aktivisti objavili su spiskove uhapšenih sa najmanje 600 imena.

Fero je rekao da se za procesuiranje optuženih primenjuje brži sistem suđenja, ali je pružio uveravanja da se poštuje odgovarajući postupak.

Okupljanja su se dogodila tokom najgore ekonomske krize u zemlji u poslednjih 30 godina, sa hroničnim nestašicama električne energije, hrane i lekova usred povećanja broja slučajeva kovida 19.

Anjelo Troija, jedan od tvoraca antivladine rep pesme koju su usvojili demonstranti, osuđen je u sredu na godinu dana zatvora zbog „javnog nereda“, prema rečima njegove porodice.

BONUS VIDEO Voz budućnosti

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar