„Kuba je siromašna, ali će naša vakcina biti najbolja“

Svet 02. apr. 202120:28
Podeli:
Foto: EPA-EFE/YANDER ZAMORA

Poruka na vratima napisana je rukom i svetla su pogašena zbog uštede električne energije, sve je siromašno i zastarelo osim medicine. Naime, u klinici, u Havani, kubanski lekari primenjuju, kako kažu, najsavremeniju vakcinu protiv koronavirusa.

Pročitajte još:

Uprkos lošoj ekonomskoj situaciji i američkim sankcijama, naučnici i lekari na ostrvu kojim upravljaju komunisti, izveli su podvig kojim se do danas nijedna druga latinoamerička zemlja ne može pohvaliti. Razvili su pet mogućih vakcina protiv koronavirusa, od kojih su dve u završnoj fazi istraživanja.

Kako će broj slučajeva koronavirusa na ostrvu i dalje rasti, te vakcine i težnja ostrva da bude biomedicinska centrala biće stavljeni na test. U sredu je Kuba postigla novi mračni rekord u infekcijama koronavirusom, za 24 časa dijagnostikovan je 1.051 novi slučaj.

Kubanski zvaničnici su u martu najavili proširenje sprovedenih ispitivanja vakcina kako bi njima obuhvatili još stotine hiljada ljudi.

U proširenim ispitivanjima kao primarna grupa uzeto je 150.000 radnika na frontu. Među njima je bila i Ida Martinez Ernandez, zubarka koju je Vlada još u ranoj fazi pandemije poslala da pomogne u borbi protiv širenja koronavirusa.

Foto: EPA-EFE/Ernesto Mastrascusa

„Radim sve ovo vreme. Na testiranjima, na aerodromu, u izolacionim centrima. Mi smo ljudi koji se nalaze u visokom riziku, ovo će nam pružiti veću zaštitu. Kuba je siromašna zemlja, ali će naša vakcina biti najbolja, to mogu da tvrdim“, rekla je Martinez za CNN kada je primila prvu dozu kubanske vakcine  Soberana-02. Naziv ove vakicine na španskom znači „suveren“.

Pročitajte i:

Zavide im i bogati

U kriznim vremenima kubanska Vlada često je slala svoje ljude na prvu liniju fornta, što su naizgled donkihotovski poduhvati. Bilo je tu raznih situacija, od pokušaja da se smanji rekordna berba šećerne trske do masovnih demonstracija na kojima se zahtevao povratak Eliana Gonzalesa.

Sada, u isto vreme kada Kuba trpi nestašicu hrane i osnovnih lekova, ostrvska Vlada se usmerila na razvoj nove vrste sofisticiranih vakcina protiv koronavirusa, koje su izmakle daleko bogatijim zemljama.

Iako se rezultati poslednjih ispitivanja dve najnaprednije vakcine očekuju mesecima, neki na ostrvu proglasili su pobedu.

Foto: EPA-EFE/ERNESTO MASTRASCUSA

Posvetili joj i pesmu

Kubanski predsednik Migel Diaz-Kanel je uz video snimak koji je tvitovao napisao da Kubanci proizvode „više od vakcine“.

U prilog tome koliko je ovaj poduhvat značajan Kubancima govori i pesma poznatog kubanskog dvojca Buena Fi koja je snimljena u čast vakcine. Ovu pesmu često pevaju u transu, a jedan od stihova glasi: „Blagoslovite hrabrog Davida koji se suočava sa žilavim Golijatom“.

U zagrljaj svakom Kubancu

Neki istraživači kažu da je pristup Kube stvaranju vlastitih vakcina koje bi mogle ići u zagrljaj svakom Kubancu i milionima drugih širom regiona trenutno preko potreban svima.

„Kuba je idealna, jer imaju sopstvene proizvodne kapacitete. Takođe su vrlo dobro prepoznati i imaju dobru reputaciju“, rekla je dr Marija Elena Botaći, pomoćnica dekana Nacionalne škole za tropsku medicinu na Medicinskom fakultetu Bailor u Hjustonu.

Foto: EPA-EFE/AMPE ROGERIO

Odavno odsečena od većeg dela sveta, Kuba decenijama proizvodi mnoge lekove koji su neophodni na ostrvu, a sada sve više izvozi kubanske vakcine u inostranstvo. U trenutku izbijanja pandemije, Kuba je bila jedna od retkih zemalja u razvoju, koja je bila u položaju da proizvodi sopstvene vakcine protiv koronavirusa.

Druge zemlje, posebno one koje ne mogu da priušte vakcinu ili iz političkih razloga ne žele da prihvate vakcine iz zapadnih zemalja nadaju se da će obećane jeftine i jednostavne za čuvanje, vakcine Kube, biti ruka spasa za njih.

Foto:EPA-EFE/Yander Zamora

Uskoro i u drugim zemljama

Iran, u kom je vrhovni vođa Ali Kamanei zabranio upotrebu američkih i britanskih vakcina, trenutno sprovodi ispitivanja 100.000 doza kubanske vakcine protiv koronavirusa i gotovo je izvesna njihova upotreba u nadolazećem periodu u Islamskoj Republici.

U martu je Kuba objavila da šalje 30.000 doza vakcine Soberana-02 i Abdala socijalističkom savezniku Venecueli i da će kubanski i kineski naučnici zajedno razviti novu vakcinu protiv novih sojeva koronavirusa.

Foto: EPA-EFE/Ernesto Mastrascusa

Smeju da zaigraju na sebe

Kuba je ismejala odgovor ostatka sveta na pandemiju stvorivši sopstvene domaće vakcine protiv koronavirusa. Sada ostrvo udvostručuje opkladu na sebe proširivši testiranje inovativnih lekova.

U martu su kubanski zvaničnici rekli da će šira ispitivanja obuhvatiti celokupnu odraslu populaciju Havane, skoro dva miliona ljudi.

„Do avgusta će polovina stanovništva ostrva, oko šest miliona, primiti vakcine protiv koronavirusa“, rekli su zvaničnici.

Foto:EPA-EFE/Yander Zamora

Ali tako brz prelazak na masovnu vakcinaciju rizična je strategija koja bi mogla poći po zlu, ako bi se novi uzorci vakcina pokazali manje efikasnim od onoga što su kubanski naučnici predvideli. Iako su prethodna ispitivanja pokazala sigurnost vakcina, kubanski istraživači tek treba da utvrde njihovu tačnu učinkovitost.

„Kubanske vakcine nisu ni završile plan vakcinacije za dobrovoljce u trećoj fazi i ne znamo njihovu efikasnost“, napisao je na Fejsbuku Amilkar Perez Riverol, bivši profesor mikrobiologije i virusologije na Havani, koji je pomno prati napore Kube oko vakcine protiv koronavirusa.

Foto: EPA-EFE/Ernesto Mastrascusa

Bolničari, koji se nalaze na u svakodnevnom kontaktu sa ljudima, naglašavaju da tokom proširenih ispitivanja nisu primetili ozbiljne neželjene efekte i da su sigurni da bi povećana vakcinacija pomogla da se preokrene situacija sa pandemijom koronavirusa na ostrvu.

„Svi verujemo čvrsto u to da vakcina deluje i da će nam pomoći da steknemo kolektivni imunitet“, rekla je medicinska sestra Norma Olivares.

Foto: EPA-EFE/Ernesto Mastrascusa

Lekari na svakom koraku

Podsetimo, Kuba ima najrazvijenije javno zdravstvo u Latinskoj Americi, kao i daleko najveći broj lekara po glavi stanovnika. Još pre deset godina broj kvalifikovanih lekara na Kubi premašio je 70.000 (kompletna Afrika ih je tada imala 50.000), a na kubanskim univerzitetima trenutno studira 25.000 budućih doktora medicine.

Studiranje je besplatno, a zdravstvo i medicinska tehnologija su na visokom nivou. Osim što svaki Kubanac ima besplatnu zdravstvenu zaštitu, Kuba je osnovala i lekarski kontingent “Henri Rivs” koji odlazi u zemlje Trećeg sveta i mesta prirodnih i bioloških katastrofa nudeći lekarsku pomoć – od borbe protiv kolere nakon zemljotresa na Haitiju do borbe protiv ebole u zapadnoj Africi.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram