Kuba počela da vakciniše decu od 2 godine

Svet 20. sep. 202118:15
Podeli:
Foto: Joaquin Hernandez / Xinhua News / Profimedia

U septembru je Kuba postala prva država na svetu koja je započela masovnu vakcinaciju dece od 2 godine protiv virusa korona.

Iako vakcine protiv koronavirusa nisu obavezne na Kubi, roditelji i deca pune klinike i bolnice, da bi njihova deca dobila vakcine. Kako bi olakšali mališanima, lekari i medicinske sestre nosili su uši Mikija Mausa i doveli klovna koji je zabavljao decu, piše CNN.

„Laknulo mi je“, rekla je Laura Tijeras nakon što je njena četvorogodišnja ćerka primila prvu dozu kubanske domaće vakcine Soberana.

„Mnogi ljudi se razbole i pored vakcine. Mi smo zaštićeniji“, dodala je.

Tokom jednog dana u poliklinici u Havani, gde su CNN i drugi mediji pozvani da snime vakcinaciju, vakcinisano je više od 230 dece uzrasta od 3 do 5 godina, rekla je administratorka klinike.

Kao i odrasli koji se vakcinišu, deci na Kubi će biti potrebna tri doze.

Dolaskom Delta varijante virusa korona, slučajevi među decom su porasli.

„Zabrinjavajući je broj infekcija novim koronavirusom koji su se dogodili na Kubi u poslednjih nekoliko meseci u dečijoj populaciji“, napisao je kubanski ministar zdravlja Hose Portal Miranda na vladinoj stranici Cubadebate u septembru.

Od početka pandemije na Kubi je 117.500 maloletnika bilo pozitivno na kovid-19, ali vlada nije objavljivala podatke o umrlima od koronavirusa. Ministarstvo zdravstva tek je početkom avgusta iznelo podatke za desetoro preminule dece.

Porast broja zaraženih odložio je otvaranje škola početkom septembra. Nastava se odvija putem televizijskih programa, s obzirom na to da većina kubanskih domaćinstava nema pristup internetu.

Mnogi roditelji na Kubi su se požalili da im deca zbog takvog načina školovanja zaostaju u školi i da nemaju gde da ih odvedu s obzirom na to da su dečja igrališta, bioskopi i plaže zatvoreni.

BONUS VIDEO: Uragan na Kubi

Komentari

Vaš komentar