Krvavi napad u Ukrajini: Vojnik ubio petoricu stražara, ranjeno još 5 osoba

Svet 27. jan. 202208:13 > 09:16
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

Vojnik ukrajinske Nacionalne garde pucao je danas na pripadnike obezbeđenja u jednoj vojnoj fabrici u Dnjepru iz nepoznatih razloga, ubio pet ljudi i ranio još pet osoba, saopštila je danas ukrajinska policija.

PROČITAJTE JOŠ:

Incident se dogodio rano jutros u fabrici raketa tokom primopredaje oružja stražarima, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Napadač je otvorio vatru iz kalašnjikova, a nakon incidenta je pobegao.

Za incident je odgovoran vojnik Nacionalne garde Ukrajjine, a mediji prenose da se radi o 20-godišnjem regrutu.

"Pet je osoba ubijeno, a još pet ranjeno", rečeno je iz ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova. Policija traga za odbeglim vojnikom.

Napadač je u bekstvu i poslednji put je primećen u blizini Raketno-svemirskog koledža. Nosio je maskirnu uniformu, a ispod nje je krio AK47. Nacionalna policija i nacionalna garda su u stanju pripravnosti nakon incidneta, prenosi Interfaks.

Mesto pucnjave je zapečaćeno, a civili se udaljavaju sa lica mesta.

Objekat Južmaš je avio-kosmička fabrika koja proizvodi i testira materijale koji se odnose na odbranu, aeronautiku i poljoprivredu, navodi se na sajtu fabrike, prenosi Gardijan.

U saopštenju ministarstva se navodi da je ubica rođen 2001. godine i da je u toku operacija njegovog lociranja.

"Motivi zločina još nisu poznati", navodi se i dodaje da je na lice mesta upućen komandant Nacionalne garde Nikolaj Balan.

Među ubijenima u sukobu je i jedna žena, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Dojče vele.

Napad u Dnjepru stiže u trenutku velike napetosti između Rusije i Ukrajine. Ruske trupe već su neko vreme pozicionirane na granici sa Ukrajinom zbog čega mnogi strahuju od invazije.

"Rituali maltretiranja" među vojnicima bili su česti u bivšim sovjetskim zemljama tokom 1990-tih godina i često dovode do samoubistava ili ubistava. Grupe za ljudska prava kažu da se situacija oko toga sada malo poboljšala.

BONUS VIDEO: Rusija i Ukrajina: Ide li Evropa ka ratu?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram